Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Трик за подобряване на инсулиновата чувствителност с канела и вода

Трик за подобряване на инсулиновата чувствителност с канела и вода

Трик за подобряване на инсулиновата чувствителност с канела и вода

Инсулиновата чувствителност е функция, свързана с възможността на тялото да регулира кръвната захар чрез отделяне на инсулин. Инсулинът се отделя от вътрешен орган, наречен панкреас, в отговор на повишените нива на глюкоза в кръвта. Колкото по-малко инсулин е нужен, за да бъде постигната целта, толкова по-висока е инсулиновата чувствителност.

Повишената инсулинова чувствителност говори за добро здравословно състояние на тялото и по-добър метаболизъм. Инсулиновата резистентност е състояние, свидетелстващо за влошен въглехидратен метаболизъм, като изключение е само късният етап на бременността при жените.

Друг важен фактор за метаболизма на възглехидратите е довеждането на глюкозата до клетките. Това зависи от фактори като нуждата на самите клетки и транспортирането на глюкоза.

Има добавки, които могат да повлияят в дългосрочен или краткосрочен план на въглехидратния метаболизъм. Едва от тях е подправката канела.

Канелата е известна като средство за ефективно понижаване на кръвната захар при хора, които нямат здравословни проблеми. Този ефект не е особено забележим при хора с инсулинова чувствителност, въпреки че канелата успява да поддържа нивата на кръвна захар между храненията при редовно приемане.

Много проучвания потвърждават, че канелата притежава свойството да понижава кръвната захар и инсулина. Това става благодарение на полифенолите, открити в канелата, които са способни да преобърнат симптомите на инсулинова резистентност. Изследванията са показали, че пациентите с метаболитен синдром, които са приемали екстракт от канела, показват намаление в нивата на кръвната захар, кръвното им налягане спада, а също така и процентът на мазнини в тялото им.

Как да приемаме канела за подобряване на инсулиновата чувствителност

Подобряване на инсулиновата чувствителност с канела и вода

Дневната доза е 5-6 г канела. Може да се приема по всяко време на деня и приемът трябва да е съпроводен от въглехидратно хранене.

Канелата може да се приема и като хранителна добавка под формата на екстракт, като дозата трябва да отговоря на 1 чаена лъжичка канела на прах.

Ето как се приготвя: 1 чаена лъжичка канела се сипва в чаша гореща вода. Оставя се да изстине до не повече от 30 °C и се добавя лъжичка мед към сместа. Пие се сутрин след събуждане.

Комбинацията от мед и канела също има способността да намалява риска от сърдечни заболявания, да понижава холестерола и да помага за отслабването. Тази комбинация също така доказано потиска апетита.

Вижте още как да познаете цейлонска от канела касия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest