Чистият ябълков пектин е извлечен от пресни ябълкови плодове по специална технология.
В храносмилателния тракт пектините абсорбират отровните вещества, гнилостните продукти и токсините, отделяните от бактериите, като съдействат за тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма.
Ползи от пектин
Пектинът е доказано най-мощният чистач от отрови на тялото. Сред ползите на ябълковия пектин са:
- пектин се препоръчва при атеросклероза;
- високи нива на лош холестерол;
- сърдечно и мозъчно съдови проблеми;
- гастрити;
- язви и стомашно чревни заболявалия;
- чернодробни заболявалия и цироза;
- наднормено тегло и затлъстявания;
- деинтоксикация на организма от тежки метали;
- склонност към образуване на жлъчни камъни.
Свойства на пектин
Пектиновите вещества неутрализират действието на киселините и основите. Пектинът свързва жлъчните киселини в червата. Той напълно ферментира под въздействието на микробите в дебелото черво (за разлика от неразтворимата целулоза). Подобрява функцията на дебелото черво и увеличава разграждането на несмилаемите отпадъци.
Пектинът намалява повишаването на кръвната захар след приемане на въглехидрати, намалява увеличените нива на лошия холестерол и триглицеридите, без да понижава нивото на полезния холестерол - вижте връзката пектин и холестерол.
Причинява забавяне процесите на храносмилане, което води до увеличаване чувството на ситост. Този продукт не съдържа захар и може да се ползва от диабетици. Продължителната употреба води до нормализиране на кръвното налягане.
Прием на пектин
Профилактично — 5 г (1 ч.л.) пектин се разбива в 50 мл вода и 1 чаена лъжица мед. Взима се половин час преди хранене; Лечебно - 3 пъти пo 5 г пектин преди хранене.
Ябълковия пектин на прах не съдържа допълнителни свързващи вещества за разлика от таблетната и гранулатна форма на продукта.
Да не забравяме, че ние сме това, с което се храним и това, което мислим.
Вижте още:
Коментари