Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашен ябълков пектин по руска рецепта

Домашен ябълков пектин по руска рецепта

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Домашен ябълков пектин по руска рецепта

Пектинът е и много полезен продукт за нашето тяло. Стабилизира метаболизма, намалява съдържанието на вредния холестерол в организма, подобрява периферното кръвообращение и чревната подвижност. И най-важното – пектинът много ефективно прочиства организма от вредни вещества, без да нарушава баланса на полезни бактерии в червата. Заради тази уникална способност експертите наричат ​​пектина санитар на човешкото тяло.

Пектинът намира приложения и в кулинарията, той е успешен веган заместител на желатина. Например, за да направите желе, просто добавете няколко супени лъжици пектин към гореща отвара от плодове. Оставете да се охлади до стайна температура, след това разпределете във форми и охладете. С пектин също можете успешно да сгъстите конфитюри и сладка, като това ще ви позволи да намалите количеството използвана захар и дори да я премахнете напълно.

Разбира се, ябълков пектин може да закупите не само в аптека, но и във всеки по-голям хранителен магазин. Но навярно не знаете, че лесно можете и сами да извлечете пектина от няколко ябълки.

Ще ви предложим изпитана руска рецепта за извличане на пектин. Той няма да е под познатата ви форма на прах, както сте свикнали да го виждате в търговската мрежа, но ви уверяваме, че крайният продукт на рецептата е чист натурален ябълков пектин.

Какво ще нужно за домашния пектин

Домашен ябълков пектин

Като за начало трябва да си осигурите 7 средно големи ябълки за една доза пектин. Ябълките задължително трябва да са зелени и не презрели. Навярно не знаете, но в недобре узрелите плодове се съдържа много повече пектин, отколкото в презрелите. Също така, препоръчително е ябълките да са от проверен източник, по възможност от ваше дърво или от познати от село. Все пак всички бихме искали да извлечем чист продукт от биологично отгледани плодове. Вносните ябълки от магазина изобщо не си струва да използвате за целта. Можете да дори да използвате и киселици (диви ябълки) от чист район, ако имате наблизо, просто от тях трябва да предвидите по-голям брой.

Другото което ще ви е нужно за извличането на пектина от ябълките, е половин чаша чиста вода. Също ще ви са нужни тенджера с дебело дъно, черпак, чиста купа, чист буркан и тензух. Тензуха можете да замените (дори е за предпочитане) с неупотребяван нов и чист дамски найлонов чорап (тип чорапогащник).

Процес на приготвяне на домашен пектин

Нарежете ябълките на малки парченца заедно със сърцевината и кората. Поставете в тенджерата и добавете водата. Гответе, като разбърквате, на слаб огън за 15-20 минути. След това с черпак прехвърлете получената ябълкова маса в чист найлонов чорап, без да притискате и изстисквате. След това закачете чорапа (или тензуха) с ябълките над чист съд. Оставете така да се отцежда за 6 до 12 часа. Прецедената течност е естественият пектин. Сложете я в чист сух буркан с капачка и съхранявайте в хладилник. Ако приготвите по-голямо количество можете да го замразите във фризера и да използвате, когато ви е нужно.

Ако искате пектинът да не е в течна форма, можете да излеете във формички и да поставите в дехидратор за плодове, където можете да го превърнете в пектинови пастили. Ако нямате дехидратор, можете да го излеете в малка тава и да го поставите в слаба фурна за няколко часа.

Използване на домашен пектин

Десерт с пектин

Полученият пектин можете да хапвате по лъжица на гладно за детоксикация на тялото. Можете също така да използвате за желиране на сладка и конфитюри, приготвяне на плодови желета, овкусяване на мелби и други желирани десерти, дори като добавка към чая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest