Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти за домашен шоколад

Вкусни рецепти за домашен шоколад

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Течен Шоколад

В миналото рецептите за домашен шоколад са били много популярни и широко използвани. Днес индустриализацията ги е запратила в забвение. Въпреки това познавачите знаят, че домашният шоколад винаги е по-апетитен от купения в магазина. Приготвянето му не изисква особени усилия, поради което в процеса може да включите и децата – най-големите почитатели на това изкушение.

Домашният течен шоколад е подходящо решение както за десерт, така и като прекрасна добавка към сладкиш или торта. Какъвто и да е поводът, любимите хора със сигурност ще го оценят. Ето как да си го приготвите:

Домашен течен шоколад

Необходими продукти: 250 г сухо мляко, 1 ч.ч. захар, 100 г краве масло, 4 с.л. неподсладено какао.

Шоколад

Начин на приготвяне: Сухото мляко се изсипва в купа и към него се добавя какаото. Разбърква се добре до получаване на хомогенна смес.

В тенджера се изсипва чаена чаша вода и захарта. Слага се на котлона на слаб огън. Когато захарта се разтопи, се добавя и маслото, след което се разбърква добре. Може да се ароматизира с ванилия.

След като маслото се разтопи, тенджерата се сваля от котлона. Добавят се сухо мляко и какао. Бърка се старателно, най-добре с тел за разбиране. За да стане още по-хубав, прецедете течния шоколад през цедка, за да се премахнат всички малко бучки и да стане той фин и нежен.

Органичен домашен шоколад

Течен Шоколад

Необходими продукти: какаово масло, сурово какао на прах, студено пресовано кокосово масло, мед (или кленов сироп), ядки, сушени плодове, цитрусови корички, семена от ванилови шушулки, амарант, листенца прясна мента или лют червен пипер.

Начин на приготвяне: 50 г какаово масло се разтапят на вода баня, в голям съд с гореща вода. След около 10 минути, когато се разтопи напълно, му се добавят 2 с.л. от суровото какао на прах. Разбърква се енергично.

По желание могат да се добавят кленов сироп или мед за повече сладост. Добавете ядки, плодове, корички или друго за пълнеж.

Получената шоколадова смес се изсипва върху гладка повърхност, застлана отдолу с домакинско фолио. Оставя се за около 20 минути в хладилника, за да се стегне. Друг вариант е да изсипете сместа в налични формички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest