Сиренето Проволоне е едно от най-вкусните италиански сирена. То се произвежда в различни форми – като топка, цилиндър, конус или круша. То е вкусно като добавка в салати, пици, различни видове паста. Проволоне е вкусно, изпечено на скара.
С Проволоне се приготвя вкусна лазаня. Необходим е 1 килограм кайма, 2 стъбла целина, 2 глави лук, 1 морков, 80 милилитра зехтин, 500 грама домати, 4 скилидки чесън, 500 грама кори за лазаня, 300 грама Проволоне, 100 грама настърган Пармезан, 50 грама масло, 1 супена лъжица брашно, 300 милилитра прясно мляко, сол на вкус.
Морковите, целината и лукът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Добавя се каймата и се мачка с вилица. Пържи се до покафеняване. Добавят се настърганите домати, нарязаният чесън и всичко се оставя да къкри час и половина на бавен огън, докато изври наполовина.
Приготвя се сос Бешамел, като брашното се запържва в маслото и се добавя топлото мляко при непрекъснато бъркане. Дъното на тавичка се маже с масло, отгоре са намазва с Бешамел и се покрива с два листа лазаня. Отгоре се слага от соса с кайма и се поръсва с настъргано или нарязано на ситно Проволоне. Покрива се с Бешамел и отново се слагат кори за лазаня. Повтаря се подреждането, като върху последните кори лазяна се слага само Бешамел и се поръсва с настърган Пармезан. Пече се половин час на 190 градуса.
Сиренето Проволоне е много вкусно в сандвичи. Италиански сандвичи на скара се приготвят от 6 супени лъжици горчица, 1 франзела, 150 грама телешко месо, 150 грама Проволоне, 2 кисели краставички, 2 супени лъжици масло, сол на вкус, 3 супени лъжици зехтин.
Месото се намазва със зехтин, посолява се и се пече на скара, като се обръща. Охлажда се и се нарязва на тънки резени. Франзелата се реже на две по дължина, без да се отрязва до края. Отвътре се маже с горчица, върху едната половинка се слага тънко нарязано Проволоне и се покрива с тънко нарязани кисели краставички и резени месо. Франзелата се затваря и се намазва отвън с омекнало масло. Пече се на скара, нарязва се на два или три сандвича и се сервира.
Вкусен италиански специалитет са панини с патладжани и Проволоне. Необходими са 250 грама Проволоне, 8 питки, 200 грама мариновани патладжани, 4 чаши нарязана рукола, 2 супени лъжици зехтин.
Долната част на питките се намазва със зехтин. Питките се разрязват на две, без да се разрязват докрай. В тях се слага нарязано на тънки резени Проволоне, мариновани патладжани, рукола и се покрива със сирене, след което се затварят с горната половинка.
Панините се редят на грил-тиган и се пекат на среден огън, като отгоре се покриват с друг тиган, в който се слага тежест, за да станат сплескани. Пекат се 3 минути, обръщат се и се пекат още 3 минути.
Коментари