Проволоне е автентично италианско сирене, което има мек, но много плътен състав. С течение на времето се втвърдява.
Приготвя се от краве мляко постара италианска рецепта. Проволоне се произвежда в районите Венето и Ломбардия. Сиренето Проволоне е по-големият брат в семейството на любимата ни моцарела.
Нивото на влага е онова, което отличава двете сирене. В Проволоне влажността е 45%, което я прави по-ниска от стандартно съдържащата се 52-60% влага в моцарелата. Проволонето узрява по-бавно, което му придава по-богат вкус и аромат, отколкото притежаваните от моцарелата.
Стандартната форма на произвежданото Проволоне е кръгла, но през далечната 1900 година формата на салам става най-популярна, защото е значително по-практична за окачване и нарязване.
Видове Проволоне
Съществуват три вида Проволоне – натурално, пикантно и сладко. Пикантното Проволоне има много остър вкус, а процесът на зреенето му отнема най-малко четири месеца. Сладкото Проволоне има много мек вкус. Проволоне се произвежда в страни като Китай и САЩ, но терминът Проволоне Валпадана е защитен и може да се произвежда само на територията на Италия.
Избор и съхранение на Проволоне
Проволоне се продава в по-големите магазини или специализираните магазини под формата на салам, увито в непрозрачна опаковка. Обърнете внимание на информацията, която съдържа етикета – производител, срок на годност. Съхранявайте сиренето в хладилник, много добре увито, за да не изсъхва. Възможно е да срещнете Проволонето и в други форми, а цената за 100 г е около 3 лв.
Проволоне в кулинарията
Проволоне е изключително сирене, което може да се добавя към салати и различни блюда. По желание може да го гарнирате с грозде, смокини, круши, чушки или маслини. Може да използвате Проволоне за поръсване на пици или печено месо на скара.
Поръсете брускети с Проволоне и ги запечете до златисто. Добавете нарязани наситно домати, препечени кедрови ядки и малко лук. Сервирайте веднага.
Проволоне се използва за вкусни, топли тостове, а както много други сирена, би си подхождало страхотно с резен домат. Вкусът му е по-силен от този на моцарелата и затова му подхождат вина като Мерло, Бордо и Санджовезе.
Проволоне е подходящо както за предястия, така и за десерт. Добавяйте го към омлети, фондю, макарони, гювечи, картофено пюре. Вкусът му е особено приятен, разтопен в супа или различни сосове. Топи се много по-лесно отколкото други сирена – Чедър например. Поради тази причина нарязаното Проволоне е една от най-популярните форми за приготвяне на топли сандвичи. Може да използвате сиренето Проволоне за направа на запеканки с различни зеленчуци.
Предлагаме ви невероятна рецепта за спагети с доматен сос и Проволоне.
Необходими продукти: 300 г спагети, 20 чери домата, Проволоне, каперси, скилидка чесън, масло, олио, сол.
Начин на приготвяне: сварете спагетите, а междувременно нарежете доматите наполовина и ги пуснете в загрян тиган с маслото, скилидката чесън и каперсите. Овкусете спагетите с доматения сос и преди да поднесете настържете Проволонето.
Ползи от Проволоне
Независимо от вида на млякото, което е използвано за направата му, Проволоне е концентриран източник на хранителни вещества, които се намират в млякото, включително калций. То е отличен източник на висококачествени протеини, идеална закуска за деца. Освен това в състава му влизат важни вещества като рибофлавин, фосфор, цинк, витамини А и В12.
Коментари