Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на Проволоне

Кулинарна употреба на Проволоне

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Проволоне

Проволоне е италианско сирене, което се предлага в най-различни форми – като пита, цилиндър, във вид на статуетки или на бутилка.

То е меко и много приятно на вкус. Съществуват два вида от това сирене – Проволоне долче, което е по-сладко, и Проволоне пиканте, което е с наситен аромат и вкус.

Проволоне се поднася нарязано, с бяло или червено вино, и може да се консумира с резени домашен хляб.

Но има и много други приложения в кулинарията. В южната част на Италия Проволоне се добавя в различни видове паста. Тъй като се разтопява лесно, топлината на пастата го прави разтегливо и много вкусно. Когато е затоплено, то става още по-ароматно.

Сирене Проволоне

Италианската салата с Проволоне и авокадо е много приятна и свежа. Необходима е една връзка рукола, която се накъсва и се слага в купа за салата. Добавя се нарязано на малки кубчета сирене Проволоне.

След това се добавят нарязани на едро домати и резенчета твърдо сварени яйца. Едно авокадо се обелва, маха се костилката и меката част се нарязва на ситно. Всичко се смесва в купата и се напръсква със смес от зехтин, горчица, лимонов сок и сол.

Проволоне се поднася и запечено на скара – тогава сиренето се разтопява и става много вкусно.

Разтопеното на фурна Проволоне също е много вкусно. Необходими са 300 грама Проволоне, 1 франзела и няколко стръка босилек.

Ризото

Сиренето се слага в керамичен съд и се затопля на 180 градуса за десетина минути. Вади се от фурната, поръсва се с босилек и се поднася с парчета запечена франзела.

Ризотото с Проволоне е много вкусно и топящо се в устата. Необходими са половин килограм гъби, 200 грама сирене Проволоне, 400 грама ориз, 50 милилитра зехтин, 1 литър зеленчуков бульон, 1 глава лук, чаша бяло вино, сол на вкус.

Лукът се реже и се запържва до златисто. В отделен съд се пържат нарязаните гъби за десетина минути. Към лука се добавя оризът и се пържи пет минути.

Добавя се виното и се бърка, докато се изпари. Добавя се бульонът и се разбърква. След като оризът е почти готов, се добавят гъбите, нарязаното на парченца сирене и солта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest