Патешкото месо е доста мазно и има своите тънкости при приготвянето му, които ако домакинята изпълни, ще приготви една много вкусна гозба. Макар, че и двете са пернати, не е едно и също дали приготвяте пиле или патица – различни са не само рецептите, но и подготовката на месото преди същинското готвене. Патицата има много голямо количество подкожна мазнина.
1. Преди да започнете да я готвите много старателно трябва да я измиете с вода – отвътре и отвън;
2. Едно от най-съществените неща, когато готвите патешко месо е да сте премахнали всички перушини от птицата – дори да я закупите от магазин, често не са изчистени достатъчно добре;
3. Ако искате по-хрупкава коричка на патицата може да я намажете с мед – ще придобие не само страхотен вкус, но и много апетитен загар;
4. Ако сте на някакъв хранителен режим, не яжте от кожата на патицата – тя е много мазна. За да изтече поне част от маста, трябва да направите няколко дупки с вилица на различни места;
5. Най-добре изпечете патицата, като под нея поставете скара, а под самата скара съд, в който да пада мазнината. Налейте вода в съда, за да не прегаря мазнината;
6. Преди да започнете да готвите патицата, задължително трябва да премахнете двете жлези, които се намират около трътката. Ако ги оставите там, те ще придадат много особен и неприятен вкус на месото;
7. Когато готвите патешко месо, трябва да знаете че филетата на пернатото се приготвят доста по-бързо отколкото бутчетата. Затова е добре или да ги приготвяте отделно или да ги извадите, а да оставите бутчетата да се готвят още време;
8. Ако искате да я разделите на порции, след като вече е добре изпечена, трябва да започнете първо с бутчетата на птицата, после премахнете крилата и най-накрая отделете внимателно филетата като започнете от врата на патицата. В случай, че е необходимо, оставете бутчетата да се допекат още малко във фурната.
Коментари