Макар някои да считат, че месото на белия амур е подобно на това на сомовете и шараните, спокойно може да се каже, че то е по-изтънчено и на практика универсално. Подходящо е както за приготвянето на празнични ястия, така и за ежедневни, защото рибата може да се вари, да се пече на скара или във фурна, да се пържи, панира или задушава. От филето можете да приготвите дори и кайма, която да използвате за направата на рибни кюфтенца или като пълнеж за крокети. Все ястия, които са любими и на малки, и на големи.
За да сме ви от максимална полза обаче, решихме в следните редове да си позволим да ви дадем някои съвети относно това как се готви бял амур.
Когато подготвяте рибата за кулинарна обработка, е важно добре да почистите белия амур, като отделите внимание и на тъмния слой в коремната кухина. Ако пропуснете да го премахнете е много вероятно ястията ви да придобият горчив вкус.
Тъй като белият амур е не малка риба, е добре да знаете, че от нея могат да бъдат приготвени и две ястия. Не изхвърляйте главата и опашната част на рибата, защото те са много подходящи за приготвянето на рибни чорби и супи.
Ако възнамерявате да правите цял печен бял амур във фурна, във фолио, е добре гръбнакът да бъде изваден през коремната ѝ част, за да може кожата на гърба ѝ да не бъде наранена. По този начин рибата ще запази сочността си.
Когато приготвяте бял амур на фурна, е добре след като вече сте я изчистили и измили, да я оставите да се отцеди добре от водата. После я посолете и я поръсете с черен пипер и прясно изцеден лимонов сок. Можете да я намажете и със зехтин, за да придобие златист загар.
Увийте я във фолио или просто я оставете да се пече върху хартия за печене. И в двата случая, тя ще стане много вкусна, но я печете на загрята на не повече от 180-200 градуса фурна за около 45 минути. Времето на печене на белия амур зависи от размера на самата риба.
Когато печете рибата във фурна можете и да я изпечете заедно със зеленчуци по ваш избор - лук, моркови, домати, картофи и т.н., както и да я намажете с майонеза. Любима рецепта на руските народи.
Ако предварително нарежете месото на белия амур и го овкусите, то ще е подходящо за пържене и паниране. Имайте предвид, че така ястието ви ще стане доста мазно, поради което го поднасяйте само с прясна салата.
Месото на белия амур е много подходящо и за приготвяне в мултикукър, особено ако искате хем да похапвате пържена риба, хем тя да не е облята в олио. Добре е все пак след като сте подправили рибните филета да ги оваляте в брашно по ваш избор. Последното го вметваме в случай, че имате проблеми с глутеновите брашна.
Какъвто и начин за готвене на белия амур да изберете, не забравяйте, че като всяка друга сладководна риба той може да е заразен с паразити. Трябва да отделите достатъчно дълго време за термичната му обработка, за да опазите здравето си.
Вече знаете някои съвети при готвене на бял амур и може да изпробвате вкусната риба, приготвяйки:
- паниран бял амур;
Коментари