Всяка домакиня трябва да знае тънкостите за готвене на свинския бял дроб, защото от този продукт можете да приготвите много вкусни ястия. Той е евтин, но вкусът му не е по-лош от парче свинско варено месо.
Освен това белият дроб е с доста ниско съдържание на мазнини и е нискокалоричен, като по този начин привлича хората, които се грижат за своето здраве и форма. Съдържа много витамини от група В, минерали, както колаген и еластин, които са много важни за сърдечно съдовата система, за чистотата на вените и силата на капилярите.
Редовната консумация на свински бял дроб има положителен ефект върху външния вид. Той помага за красива кожа, изглаждане на бръчките и ни дарява със здрави нокти. Но да се яде бял дроб повече от 2 пъти седмично не се препоръчва. Може да съдържа метали, които са много вредни за хората.
Свинскиятне бял дроб, независимо дали ще бъде пържен, задушен или печен, преди това се сварява, а крайният резултат зависи от това, колко добре е приготвен. Когато купувате бял дроб, трябва да е изключително пресен и охладен. Замразеният бял дроб е само за животни, с всичките си усилия да го приготвите, такъв продукт няма да ви зарадва с вкусови качества.
При закупуване обърнете внимание на външния му вид. Белият дроб, трябва да е гладък, цветът бледо розов или кремав. Петна и вдлъбнатини не трябва да има, мирисът му да е лек и приятен, а при допир да е хлъзгав, но без слуз.
Няма смисъл да го миете, просто трябва да го накиснете, а процесът отнема поне 2 часа, а понякога и двойно. Водата трябва да се сменя през това време няколко пъти. Веднага след като престане да е мътна, преминавате към следващия етап.
Белите дробове трябва да бъдат почистени от трахеята, а най-лесният начин за това е чрез разрязване на малки парчета. След почистването трябва да изплакнете старателно вторичния продукт и да пристъпите към готвенето му.
Времето на готвене на свински бял дроб зависи от големината на парчетата и възрастта на животното, колкото е по-старо толкова по-дълго ще е готвенето. И колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо ще се свари. Добре измитите парчета поставете в голяма тенджера и налейте вода.
Общият обем трябва да бъде около половината от обема, така че образуващата се пяна по време на варене, да не се стича. На умерен огън варите до завиране, излейте водата и изплакнете леко. Отново добавете вода и поставете да заври.
Веднага след като водата започне да къкри, добавете един голям обелен лук и малко сол, намалете огъня и покрийте с капак. По време на варене, върху парчетата свински бял дроб, можете да поставите малък товар, така че парчетата да не плават. Времето на готвене е между 1-2 часа.
Не всеки обича порестата структура на белия дроб, за да направите парчетата по-плътни, поставете ги под тежест след готвене за няколко часа.
Независимо от факта, че в Европа говеждият бял дроб практически не се използва, в националната кухня на Германия има немалко рецепти за приготвяне на вкусни и питателни ястия дори и с него, в това число и колбаси.
Вареният бял дроб, нарязан на тънки ивици, е отлична съставка и за салати с майонеза, с яйца и зелен грах, пайове и палачинки, за приготвяне на супи, гювеч и гулаш. Добре се комбинира не само с лук и чесън но и с червен пипер, бахар, дафинов лист, корени от магданоз и целина.
В говеждия бял дроб има малко протеини с пълна стойност и те се абсорбират по-зле от протеините на месото. Но съдържат голямо количество витамини С, РР, В1 и В2, калий, фосфор, натрий и магнезий, както и микроелементи – желязо и йод.
Коментари