Какво ли ви хрумва първи, когато чуете Пеперони? Разбира се, че вкусната пица Пеперони, която е любима италианска храна на много от нас. Всъщност значението на думата Пеперони има интересна и богата етимология.
Нека изясним какво е Пеперони, а след това ви дадем идеи как да използвате Пеперони за парти предястия.
Какво е Пеперони
Пеперони има италиански произход и е дума за люти чушки в множествено число. Постепенно думата е загубила значението си и се помни с други значения, известни на кулинарите на международно ниво.
Първото значение на Пеперони е за колбас от говеждо, свинско и пилешко месо с черен пипер.
Другите две значения са за пица, за която се използва пикантната наденица Пеперони и доматен сос, като вкусното ястие носи названието пица пеперони.
Най-популярните видове пеперони чушки
- Златист гръцки пипер;
- Бананов пипер, който расте в Америка;
- Сладки чушки.
Кулинарни идеи за пица с пеперони
В домашни условия може да се приготви колбас Пеперони, който да се използва за домашно приготвени пици - мини или стандартни за парти.
За самия колбас са нужни: свинско филе, пилешко филе, телешка каша, сол, сухо червено вино червен пипер - сладък и лют, смлян анасон, захар, аскорбинова киселина, нарязан на ситно чесън,
Приготвянето е като при замесването на кайма само от видовете месо, която обаче трябва да отлежи 1 ден в хладилника, за да узрее. След това се добавят виното и подправките. После с тази смес се пълнят червата и се сушат в проветриво помещение за 6 до 8 седмици.
По-лесния вариант е да се закупи готов салам от търговската мрежа.
Пица пиперони
С колбаса се приготвя пицата в желана големина. Необходими са също доматен сос, сирене моцарела и пармезан, както и любими подправки.
Сандвич с кашкавал и салам Пеперони
Може да се направят и сандвичи с кашкавал и салам Пеперони. Оригинална идея е домашно хлебче да са намаже с масло и да се добавят парчета салам Пеперони, кашкавал, които да се запекат в тавичка.
Паста с пиперони на фурна
Избран вид паста се сварява, отцежда и смесва с доматен сос, салам и се поръсва с моцарела. Запича се в тавичка и после се разпределя на порции за партито.
Вижте още: Магията Пеперони - история на чудния колбас.
Коментари