Кокосовото масло често е било оспорвано като подходящо за кулинарна употреба, но като съставка в козметиката спор няма, то е незаменим помощник в грижите на кожата, косата и здравето на органите и системите.
Това, което прави кокосовото масло отлична козметична съставка, е неговата химическа формула. Неговата малка молекулна структура е причина за лесното му усвояване от кожата. Мекотата и гладкостта на кожата се дължат точно на маслото от кокос. Затова е препоръчително за сухата, груба и набръчкана кожа. Антиоксидантите в маслото предотвратяват появата на свободни радикали и кожата запазва своята еластичност.
Неприятните петна и сенки по кожата, в резултат на възрастта, могат да бъдат избегнати с помощта на кокосовото масло. То е най-добрата натурална съставка за кожата. Подходящо е за масажи, като средство за предпазване при слънчеви бани. За всяка дама, която се оплаква от напукани пети, това е маслото, което ще омекоти кожата на това място и при продължителна употреба ще премахне проблема.
С масло от кокос ще се подсигури грижата и за лицето. То е отличен овлажнител за сухата кожа. След измиване може да се нанесе по лицето, като мастните киселини не само ще омекотят сухотата, но и ще я предпазят, тъй като маслото има антивъзпалителен и антибактериален ефект.
Маслото може да се използва в пилинг маски за лице. Смесено с кокосова захар е отлична маска за дълбоко почистване.
Като балсам за устни с студените зимни дни маслото на кокоса е с незаменимо благотворно действие.
Маслото от кокос е подходящо и като балсам за косата преди нейното измиване. То попива много добре в скалпа и предотвратява изсъхването на кожата на главата и появата на пърхот. Балсамът за коса с кокосово масло е от най-добрите балсами, които се предлагат на пазара.
Кокосово масло се използва успешно в денталните грижи. То почиства зъбите, регулира киселинността в устата и предотвратява появата на бактерии, предизвикващи кариес. То избелва зъбите и заздравява венците.
Благодарение на лауриновата киселина кокосовото масло помага при сърдечни проблеми. То подобрява метаболизма, излишните калории изгарят по-лесно, а с това и отслабването става бърз процес. Каприновата и капраловата киселина в маслото от кокос засилват имунитета, защото действат антимикробно. Благотворното влияние на маслото се простира и върху бъбреците, черния дроб, костите и други органи.
Тъй като съдържа почти 90 процента наситени мазнини, считало се е, че маслото е неподходящо за храна. А всъщност може спокойно да се използва за готвене. В тропическите райони то е широко разпостранена мазнина в кулинарията. Създава проблеми само при алергични към него хора.
С кокосово брашно можете да си приготвите:
- или невероятен кокосов сладкиш;
Коментари