Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Маргарин или масло да използваме?

Маргарин или масло да използваме?

маргарин или масло

Маслото е един от най-широко разпространените продукти в кухнята. Неговото приложение е изключително разнообразно, затова маслото е високо ценено в света на кулинарията. Въпреки това, много хора остават верни на маргарина и предпочитат неговия вкус.

Ето каква е разликата между маслото и маргарина, както и ползите им за приготвянето на различни ястия:

Маргаринът има идентичен вкус с маслото. Той се различава по своя начин на приготвяне. Маргаринът е млечен продукт, приготвен от растителни мазнини. За разлика от тези на маслото, растителните масла в маргарина имат по-различен химичен състав. Като вид те са ненаситени.

Маслото се приготвя от ферментирала или прясна бита сметана или от мляко. То е млечен продукт, който има високо съдържание на наситени мазнини.

Предимствата на маслото са, че то има естествен произход. Макар да има в състава си наситени мазнини, то съдържа и витамини от групата А и Е. Също така маргаринът се смята за непрепоръчителен продукт, тъй като при обработка, се сформират вредни трансмазнини в състава му.

Те покачват лошия холестерол за сметка на добрия и се приемат за потенциален рисков продукт за развиването на сърдечни проблеми. От друга страна, маргаринът превъзхожда по това, че има ниска калорийна стойност.

избор на масло или маргарин

И двата продукта са подходящи за готвене, но трябва да бъдете внимателни и да закупувате качествени варианти. Избягвайте изкуствени заместители или имитиращи продукти.

Според различните приложения в кухнята, можете да се опрете на един от двата продукта. За мазане маргаринът се приема за по-подходящата алтернатива. Тъй като е с по-течна структура и по-лесно се прилага за мазане върху хляб, например. За приготвянето на различни рецепти или за пържене, маслото е по-използваният продукт. Неговият вкус е по-предпочитан и служи за по-добър заместител на олиото.

Като друга качествена алтернатива на маслото или маргаринът можете да използвате и зехтин. Той обаче не е препоръчителен за термична обработка, но е чудесно средство за овкусяване на салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest