Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как се прави маргарин и полезен ли е

Как се прави маргарин и полезен ли е

DesislavaDesislava
Новак
217
Маргарин
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.

Много често маргаринът е наричан заместител на маслото. Той има много малко наситени мазнини в себе си като много често е и с по-малко калории от маслото.

Маргаринът е добър източник на витамини А и Е, както и основни мастни киселини. Хората, които са израснали, ядейки маргарин много често го предпочитат пред маслото. Той има по-лек и по-малко мазен вкус.

Наскоро диетолозите са открили опасностите от хидрогенираните мазнини, особено тези, намерени в маргарина. За да се запази от претопяване той се третира чрез добавяне на водородни атоми и мастни молекули, които го правят по-наситен и повишава точката му на топене. Хидрогенираният маргарин не се разваля, не гранясва и дори насекоми и гризачи не го ядат.

За съжаление процесът на хидрогениране създава трансмазнини в маргарина, които човек не може да усвоява правилно. Това води до стимулация на човешкото тяло към производството на холестерол. В него също се намерени и следи от токсични метали, използвани в процеса.

Трансмасните киселини намаляват добрия холестерол, това означава, че мазнините получени при хидрогениране са много по-вредни от наситените мазнини, които всички медицински специалисти определят като вредни.

Има доказателства, че трансмазнините могат да предизвикат биоакумулация в тялото, тъй като храносмилателната система е трудно да разбере какво да прави с тях. В резултат на това най-минималното което може да се случи е увеличаване на теглото.

Употребата на хидрогенирани продукти се свързва с диабет, коронарна болест на сърцето и затлъстяване. Всички медицински специалисти са единодушни, че човек трябва да ограничава консумацията на хидрогенирани продукти или да я избегне, ако е възможно, за да се намали излагането на трансмазнини.

Хората трябва да се хранят здравословно със здравословни мазнини за да се предпазят от нежеланите странични ефекти и много видове болести.

Прочети също:

- какво съдържа маргарина;

- маргарин или масло да използваме;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ангел
Ангел
Написаните писния са поредната глупост в интернет.Хората трябва да престант да вярват на такива зловредни творчества основани на страха на всеки за здрвето и дълголетието.
26.02.2016 18:07
Милчева
Милчева
Истината е някъде там! За всички хранителни продукти, противоречия колко щеш! Вредни и хранителните магазини пълни. " За Бога братя не купувайте" а какво да ядем, нали всички пазаруваме от тези магазини. Като толкова е голяма грижата за човека, ами да ги спират от производство.
26.09.2015 20:31
1
Боби
Боби
Що за фалшиво заглавие. Очаквах да науча вярно ли е, че маргарина се прави от въглища и нефтопродукти, каквито слухове съм чувал. Да ама не. Само няколко общи лафа, колкото да е написано нещо.
30.10.2013 10:43
3
Таня
Таня
Колко заблудени са някои хора.

Това, което е написано абсолютно вряно. А пък вие си вярвайте, че маргарина е по-полезен от маслото, а активийката - от домашното кисело мляко.
26.08.2013 11:10
5
f
f
Естествено, че маргаринът и хидрогенираните мазнини са едни от най-вредните за организма, тъй като са получени по синтетичен път. Организмът впоследствие не ги разпознава, клетката се обърква и мутира. А човекът, коментирал статията да се аргументира какво визира под "модерен маргарин".
26.08.2013 11:04
4
Татяна
Татяна
Все едно чета статия отпреди 20 год. Съвременните маргарини нямат нищо общо с това , което се е произвеждало преди половин век / когато тук не сме и чували думата "маргарин " /. Спорен е въпросът дали трансмазнините от 100 г. маргарин са по-вредни от наситените мазнини / и холестерол / от 100 г. масло .
19.08.2013 20:31
3