Много често маргаринът е наричан заместител на маслото. Той има много малко наситени мазнини в себе си като много често е и с по-малко калории от маслото.
Маргаринът е добър източник на витамини А и Е, както и основни мастни киселини. Хората, които са израснали, ядейки маргарин много често го предпочитат пред маслото. Той има по-лек и по-малко мазен вкус.
Наскоро диетолозите са открили опасностите от хидрогенираните мазнини, особено тези, намерени в маргарина. За да се запази от претопяване той се третира чрез добавяне на водородни атоми и мастни молекули, които го правят по-наситен и повишава точката му на топене. Хидрогенираният маргарин не се разваля, не гранясва и дори насекоми и гризачи не го ядат.
За съжаление процесът на хидрогениране създава трансмазнини в маргарина, които човек не може да усвоява правилно. Това води до стимулация на човешкото тяло към производството на холестерол. В него също се намерени и следи от токсични метали, използвани в процеса.
Трансмасните киселини намаляват добрия холестерол, това означава, че мазнините получени при хидрогениране са много по-вредни от наситените мазнини, които всички медицински специалисти определят като вредни.
Има доказателства, че трансмазнините могат да предизвикат биоакумулация в тялото, тъй като храносмилателната система е трудно да разбере какво да прави с тях. В резултат на това най-минималното което може да се случи е увеличаване на теглото.
Употребата на хидрогенирани продукти се свързва с диабет, коронарна болест на сърцето и затлъстяване. Всички медицински специалисти са единодушни, че човек трябва да ограничава консумацията на хидрогенирани продукти или да я избегне, ако е възможно, за да се намали излагането на трансмазнини.
Хората трябва да се хранят здравословно със здравословни мазнини за да се предпазят от нежеланите странични ефекти и много видове болести.
Прочети също:
Коментари
Това, което е написано абсолютно вряно. А пък вие си вярвайте, че маргарина е по-полезен от маслото, а активийката - от домашното кисело мляко.