Легендата разказва, че този ориенталски сладкиш води началото си от преди 5 века, а създаването му е било поръчано от самия турски султан. Най-известните по онова време сладкари били натоварени с нелеката задача да измислят вкусен десерт, който освен всичко друго, да повишава и мъжкото либидо.
Локумът е запазил славата си и до днес. Съвременните изследвания показват, че той е не само вкусен, но и полезен продукт.
Популярен е като лечебно средство срещу язва на стомаха, използва се също така и за лекуването на кашлица и е ценно средство за борба с хроничния бронхит. Ето защо, не бива да пропускате възможността да си похапнете от него.
Тук ще ви предложим една рецепта за сладкиш, който се прави с локум и се надяваме тя да ви се услади.
Сладкиш с локум и орехи
Необходими продукти: 1 кутия локум, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 7 с.л. олио, кората от един лимон, сурови или замразени плодове, ядки.
Начин на приготвяне: В подходящ съд разбъркайте киселото мляко със захарта. Добавете брашното и олиото. Кората на лимона най-напред настържете на ситно ренде, а после я разбъркайте с останалите продукти. Целта е да се получи гладка смес, която се изсипва в предварително намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка.
Изберете подходящи плодове според сезона. Можете да използвате както пресни, така и замразени плодове, а също така и такива, от сладка или компоти. Ако имат костилки, почистете ги.
В случай, че не разполагате с консерви, винаги можете да разчитате на един-два банана или портокала, които да използвате. Ако плодовете са пресни, можете да ги поръсите с малко захар за повече сладост.
След като сте наредили плодовете, идва ред да поставите ядките и парченцата локум между тях. С това сладкишът е готов и остава само да се изпече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. След изпичането, изчакайте да изстине и сервирайте.
Коментари