Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезен ли е патладжанът

Полезен ли е патладжанът

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Пълнен патладжан
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Хората, които обичат да консумират патладжани, може и да не подозират колко е голяма ползата от тези зеленчуци. Патладжаните спомагат за изхвърлянето на вредния холестерол от организма.

Тези зеленчуци спомагат за разтварянето на холестероловите плаки върху стените на кръвоносните съдове. Високите нива на калий в патладжаните спомага за добрата работа на сърцето и спомага за изхвърлянето на излишните течности.

Патладжаните се препоръчват на възрастните хора, както и на хора със сърдечно-съдови заболявания, съпроводени от отоци. Патладжаните са полезни при камъни в бъбреците и подагра.

Патладжаните съдържат никотинова киселина в дози, безопасни за здравето. Пушачите, които искат да се откажат от вредния навик, трябва да наблегнат на консумацията на патладжани.

Полезен ли е патладжанът

Всекидневната консумация на патладжани може напълно да замени никотиновата лепенка, която има за цел да намали дискомфорта от отказа от пушене.

Патладжаните са част от средиземноморската диета, която спомага за свалянето на излишни килограми посредством вкусни и здравословни ястия.

Можете да приготвите патладжани на фурна, ако искате да разнообразите менюто си. Необходими са два едри патладжана, четири яйца, четири печени чушки, десет резена кашкавал, една супена лъжица брашно, черен пипер и олио.

Патладжаните се нарязват на едри филии, поръсват се със сол и се оставят да престоят двадесет минути. След това се измиват от сока и се подсушават.

Патладжаните се запържват в олио и се подсушават от излишната мазнина. Яйцата се разбиват с брашното и се подправят с черния пипер. Обелват се печените чушки.

В тава, намазана с мазнина, се редуват слой патладжани, слой нарязани на ленти чушки, слой кашкавал, като тавата не се запълва догоре. Може да се използва настърган кашкавал.

Патладжаните се заливат с разбитите яйца и се пекат тридесет минути във фурна, загрята до двеста градуса. Сервират се с препечени филийки и салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest