Патладжаните са добри приготвяне на всякакви ястия, защото остават вкусни както топли, така и студени. Това ги прави идеална основа за всякакви разядки, както за празничната трапеза, така и за всеки ден. На всички ни са познати рецептите за кьопоолу, имам баялдъ, рататуй, патладжан с майонеза, маринован патладжан. Затова сме подготвили за вас селекция от няколко не толкова известни есенни рецепти с патладжани: изберете и експериментирайте.
Не забравяйте: За да не горчат патладжаните, след нарязване не забравяйте да ги поръсите със сол за няколко минути и след това да ги изплакнете!
Патладжан с орехи
Съставки: 3 патладжана, 1/2 чаша орехови ядки, 2-3 скилидки чесън, магданоз (или кориандър), сол, растително масло.
Приготвяне: Измийте патладжана, нарежете на тънки филийки по дължина, поръсете със сол и оставете за 20 минути. След това изплакнете и подсушете. Запържете патладжаните в растително масло от двете страни. Поставете пържения патладжан върху хартиена салфетка, за да отстраните излишното масло. Смелете ядките в блендер заедно с чесъна и магданоза (предварително нарежете магданоза, накълцайте чесъна). Поставете пълнежа от ядки върху резен патладжан и завийте на руло. Насладете се на неустоими патладжанени рулца - идеалната есенна рецепта!
Патладжан с крема сирене
Съставки: 1 патладжан, 250 г крема сирене, 1 домат, 1 скилидка чесън, 1/2 връзка копър, подправки.
Приготвяне: Доматите, чесънът и копърът се нарязват на ситно, смесват се с крема сиренето и се подправят. Патладжанът се нарязва на тънки филийки и се пече във фурната за 15-20 минути на 200 градуса. Завийте плънката в патладжана на рула. Насладете се на една лесна и вкусна рецепта с патладжан!
Паниран патладжан
Съставки: 2 дълги патладжана, 2 яйца, 3 супени лъжици брашно, 1 чаена чаша мляко, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 щипка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, растително масло.
Приготвяне: Първо измийте и обелете патладжаните. Нарежете го на кръгчета, нито много дебели, нито много тънки, и ги накиснете в солена вода. Извадете го от водата и го подсушете добре. За панировката в дълбока купа сложете яйцата, брашното, солта, бакпулвера и содата и разбийте добре с телена бъркалка, за да стане гладко. Добавете мляко и разбийте отново. Сложете олиото в тигана и го загрейте. Филийките патладжан се потапят една по една в соса и се пържат в сгорещено олио на средна температура. Извадете ги върху чиния, покрита с хартиена кърпа и попийте излишното масло. Можете да сервирате патладжаненото ястие с горещи с чесново кисело мляко.
Патладжан със заквасена сметана
Съставки: 1/2 кг патладжан, 100 г заквасена сметана, 1 бр. лук, 1-2 скилидки чесън, растително масло за пържене, сол, копър, магданоз, черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Измийте патладжана, отстранете кожата и нарежете на средно големи кубчета. Сложете нарязаните патладжани в купа, залейте ги с вряла вода, така че водата да ги покрие напълно, сложете лъжица сол и оставете за 30 минути. Нарежете обеления лук на половин пръстени и го сложете в тиган със загрято растително масло. Запържете лука, докато стане прозрачен, като разбърквате от време на време.
Изцедете водата от патладжаните и ги изплакнете и добавете патладжаните към лука. Запържете на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато патладжанът се изпържи (около 5-7 минути), след което добавете сол, смлян черен пипер и други подправки по желание. Изсипете заквасената сметана и поръсете със ситно нарязани зелени билки, добавете пресован чесън, оставете да заври и отстранете от котлона. Приготвената разядка от патладжани се прехвърля в купа за салата и може да се сервира топла или студена.
Печен патладжан с извара и орехи
Съставки: 3 големи патладжана, 1 чаша орехи, 300 г маслена извара, 2-3 скилидки чесън, олио или зехтин, сол, черен пипер, копър и магданоз на вкус.
Приготвяне: Изпечете добре патладжаните, без да ги белите на сач, ламарина, сух тиган или направо на котлона, като оставите кожата им почти да изгори. Оставете да изстинат в съд под капак и след това обелете кожата. Намачкайте или пасирайте. Счукайте или смелете на едро орехите, пресовайте чесъна и нарежете зелените подправки на ситно. Смесете всички съставки, добавете сол, черен пипер и растителното масло и разбъркайте до кремообразна смес. Поднесете това вкусно есенно ястие от патладжани с препечен хляб или сухари.
Турска рецепта с патладжан
Съставки: 3-4 патладжана, 2 домата, 2 зелени чушки, 1 червена чушка (люта), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1/2 чаена лъжичка зехтин, 1 чаена лъжичка доматено пюре, сол, червен и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Първо запечете патладжаните на котлона или във фурната, след като изстинат ги обелете и нарежете на едро. В подходяща тенджера с олио запържете нарязания лук до леко порозовяване. Добавете чушките и запържете още 2 минути. След това добавете доматеното пюре. Запържете за 1-2 минути, докато шупне и добавете доматите и чесъна, които сте обелили и нарязали на кубчета.
Покрийте съда и гответе на слаб огън за 4 минути. Сега добавете запечените патладжани и сол и подправки. Разбъркайте ги внимателно с дървена лъжица, без да ги смачквате много. Добавете последно ситно нарязан магданоз, разбъркайте за кратко и свалете от котлона. Може да сервирате горещо или топло. Чесново кисело мляко с препечен хляб отстрани би било страхотно за понасяне.
Панирани патладжанени пръчици
Съставки: 3 тънки дълги патладжана, 2 големи яйца, 1, 5 чаши едро царевично брашно, половин чаша брашно, червен пипер (по избор), сол, олио за пържене.
Приготвяне: Сложете достатъчно вода и супена лъжица сол, за да заври в тенджера. Дръжките на патладжаните се отстраняват и те се измиват, като се обелват на петна. Нарязват се първо на 3-4 не много тънки филии, после на ленти по дължина. След като водата заври сложете патладжаните в тенджерата. Преди патладжаните да омекнат прекалено се изваждат от тенджерата, като се поставят се под студена вода и се оставят да изстинат и отцедят.
Патладжаните, добре охладени и отцедени, се посоляват и първо се потапят в брашното, а след това в разбитото яйце и царевичното брашно. След това добавете достатъчно количество, но не много растително масло в тигана и запържете патладжаните, след като се сгорещи. Ако не загреете добре олиото, патладжаните ще поемат много от маслото. Пържените патладжанени пръчици се нареждат в чиния за сервиране с хартиени салфетки. Докато са горещи, се поднасят с чесново кисело мляко или пикантен доматен сос по желание.
Вижте още неустоими рецепти с патладжан, сред които салата от патладжан и пълнен син домат.
Коментари