Фокачата представлява традиционен плосък италиански хляб, с добавени към него различни съставки като лук, маслини и различни подправки. Видовете фокача са невъобразимо много, а всяка домакиня е свободна да разнообрази рецептата с продукти по желание. Тук ще намерите няколко рецепти за неустоима фокача.
Пълнозърнеста фокача със зеленчуци
Необходими продукти: 200 г пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно, 150 г бяло брашно, 200 мл топла вода, 50 мл зехтин, 1 пакет суха мая за хляб, 1/2 ч.л. сол.
За топинга: 50 мл зехтин, 1 с.л. микс от подправки по избор ( смлени сушени домати, чесън, босилек, риган, черен пипер, морска сол), 1 малка тиквичка, 5-6 чери домата, 2 глави стар лук, 2 с.л. зехтин за лука, 1 скилидка чесън, 5-6 листа пресен босилек.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със солта. Към него се добавя маята и се разбърква добре. В средата се прави кладенче. В него бавно се сипват зехтинът и малко вода. Замесва се лепкаво тесто, което се премества върху набрашнена повърхност. Меси се, докато престане да лепне.
Тестото се слага в намазнена купа. Покрива се с кърпа и се оставя за около час да втаса на топло място. Готовото тесто се разточва на правоъгълник или кръг и се поставя в голяма тава, намазана със зехтин. Отгоре се покрива с кърпа и се оставя за още 30 минути.
Подправките се смесват със зехтинът. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 2 с.л. зехтин. Сваля се от огъня и се оставя да изстине. Тиквичката и чери доматите се нарязват на тънко, а чесънът - на филийки.
Фурната се загрява на 200 C. Втасалото тесто се набожда с върха на пръстите, като в него се образуват малки ями. Повърхността на фокачата се намазва с половината от сместа със зехтина и подправките. Отгоре се нареждат карамелизираният лук, тиквичките, доматите и чесънът. Отгоре се поръсват с останалата смес от зехтина и подправки.
Фокачата се слага във фурната и се пече 30 минути. След като изстине, се нарязва на парчета.
Фокача с лук
Необходими продукти: 400 г брашно, 350 мл хладка вода, 1 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 80 г мека мас.
За гарниране: 3-4 големи глави стар лук, сол, черен пипер, 5-6 с.л. зехтин, пресни подправки по избор (мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и други)
Начин на приготвяне: Лукът се почиства и обелва. Нарязва се на полумесеци и се слага в голяма купа. Овкусява се със сол и черен пипер и се маринова със зехтина. Добавят се едро накъсаните пресни подправки и се оставят за 2-3 часа, за да го овкусят.
В купа се смесват пресятото брашно с маята, солта и захарта. Добавя се водата и се разбъркват добре. Към лепкавата смес се добавя меката мас и отново се разбърква.
Полученото лепкаво, гъсто тесто, се оставя да втаса. Може да се използва наведнъж, в голяма тава, или на няколко пъти. От полученото тесто могат да се получат три фокачи с големина 25 - 30 см.
Дъното на тавата се покрива с хартия за печене и се поръсва обилно с брашно. В нея се слага част от тестото и се обръща веднъж в брашното. Разстила се с пръсти, докато се оформи тънка питка. Отгоре се нарежда маринованият лук.
Фурната се загрява на 200 С. Пече се за около 20 - 25 минути. Фокачата се сервира топла.
Коментари