Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Неустоими рецепти за вкусна паеля

Неустоими рецепти за вкусна паеля

Паеля

Паелята e емблематично испанско ястие, за чиято родина се приема Валенсия. Там местните го консумират в неделя и на празника Фаи. Вкусното блюдо прекрасно обединява ароматите на средиземноморската кухня.

Основните съставки, от които се приготвя паелята, са ориз, шафран и зехтин. Прието е да се допълва с различни зеленчуци, пилешко месо, заек или морски дарове. Името на ястието идва от съдът, в който се приготвя. Това е голям плосък тиган с две дръжки.

Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват са от портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намират лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно.

Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Днес ще ви запознаем с 3 вкусни рецепти за паеля, които, разбира се, не е необходимо да приготвяте на пода.

Вкусна Паела

За първата рецепта, която е с морски дарове, имате нужда от: 500 г сварени миди с черупката, 150 г големи скариди, 400 г филе от риба, нарязано на парчета, 1 глава стар лук, нарязан на ситно, 2 скилидки чесън, нарязани на ситно, 2 червени чушки, 250 г ориз, 200 г замразен грах, 1/2 с.л. шафран, 1 л. пилешки бульон, 50 мл бяло сухо вино, зехтин, сол, черен пипер, сокът от 1/2 лимон.

В тиган се загряват 2 лъжици зехтин и се запържват морските дарове. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавят се чесънът и оризът. Разбъркват се добре и се налива виното.

Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът.

След като ориза поеме течността се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Ястието се мести в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

Вегетарианска Паеля

Ако искате да приготвите паеля с пилешко или друго месо, използвайте горния метод на приготвяне. Зеленчуците също са същите.

Много хора обичат да похапват вегетарианска паеля. За нея ще ви трябват: 1 ч.ч. шафранов ориз, 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 червена чушка, нарязана на ивици, 150 г зелен фасул, 150 г едър зрял боб, предварително сварен, 2-3 червени домата, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 80 мл зехтин, сол, щипка шафран, лимон.

Смленият шафран се разрежда с малко бульон и леко се сварява. В тиган се загрява силно 1/3 от зехтина, прибавя се чушката и се пържи до зачервяване. Изважда се и се оставя да изстине и след това се обелва. Зеленият боб с малко чесън и лук се запържва и изважда от тигана.

Прибавят се доматите и заедно с лука се пържат няколко минути. Добавя се оризът, двата вида боб и зеленчуковият бульон. Пърженето продължава, но на тих огън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest