Паелята е испанско ястие, произхождащо от зоната на Средиземноморието и в частност Валенсия.
Представлява ориз, който има сух вид и е в компания с месо, морски дарове, риба, зеленчуци- всичко това в различни комбинации. Перфектната валенсианска паеля се прави на огън или газ (със специален уред паейеро) в тава, наречена Паеля, оттам и името. На испански се изговаря Паея.
Ако се питате каква е тайната на това ястие и как става толкова вкусно, трябва да знаете, че освен качествените продукти, които се използват за направата му, изключително важна роля играе и оризът за паеля.
Паелята се прави задължително с кръглозърнети сортове ориз, никога с дългозърнести.
Сред най-предпочитаните и подходящи е оризът Бомба, чието най-масово производство също се осъществява на територията на Валенсия.
Бомба е един от най-ценените сортове ориз поради качеството му да абсорбира повече течност, без да се разпада, омеква или става на каша. Той поема всички вкусове и аромати от бульона, като има способността да ги задържа и е като бомбичка, която обаче никога няма да се пръсне или избухне.
Качеството му да не изпуска нишесте помага зрънцата да стоят отделно и да не се слепват, което е целта на една хубава паеля.
Характерният размер на зрънцата сорт Бомба е 5.2 см., но може да удвои обема си при готвене. Колкото и да прекалите с варенето, този ориз трудно би се разкашкал, почти невъзможно. В суров вид зрънцата са обли, тумбести, но след термичната обработка леко се издължават.
Цената на оризът Бомба е малко по-висока заради това, че се нуждае от по- специфични и множество грижи, както и специфични климатични условия, в които трябва да вирее.
По тази причина и производството му не е много голямо, което го прави почти деликатес.
Ето и рецепта за типична рецепта за паеля! Тя е за тава с диаметър 42-46 см.
Паеля Валенсиана с ориз Бомба
Необходими продукти:
Ориз Бомба - 400 г
Пиле - 500 г (парчета от по 50-60 г)
Заек - 500 г (парчета от 50-60 г)
Зелен фасул - 200 г (задължително плосък)
Боб - 150 г голям, тип смилянски боб
Домати - 2 бр. средни
Шафран - 1-2 щипки власинки
Охлюви - 250 г сварени (по желание)
Зехтин - 120 г
Розмарин - 1 стрък
Червен пипер - 1 с.л.
Бульон - на 1 част ориз около 3-4 части течност (според указанията на пакета), може и вода
Начин на приготвяне: Добавят се и зеленчуци според сезона - изключително подходящ е артишок. Загрява се зехтин и в него хубаво се запържва на бавен огън първо пилешкото, после заешко месо. Обикновено е на парчета от по 50-60 г, нарязано заедно с костите или без. След като месото е готово, се изважда и заделя настрана.
Запържват се доматите, настъргани, и се добавя червеният пипер, като се разбърква за много кратко и се налива течността. Връща се и месото, посолява се. Слагат се охлювите и зеленчуците - бобът предварително сварен, а всичко останало бланширано леко, за да сме сигурни, че няма да останат сурови продуктите.
Огънят се увеличава и когато закъкри, се добавя клонка розмарин и шафрана. Сипва се оризът равномерно и повече не се пипа, нито бърка. След 5-та минута огънят се намаля и ястието ври общо около 18-20 минути, или до абсорбиране на течността. Клонката розмарин се премахва на 10-тата минута, за да не става много силен вкуса и и да преобладава.
Готовата паеля се украсява с ленти печена червена чушка и парчета лимон. Може да се покрие за 5 минути или просто да се остави така без покритие за същото време, за да почине оризът, както се изразяват испанците.
Добър апетит!
Коментари