Хубавото на оризът е, че той може да бъде приготвен по много начини и към него могат да бъдат прибавени много подправки. Оризът е една от любимите храни на много от нас, не само защото е толкова гъвкав и лесен за приготвяне, а и защото може да се консумира и готви по хиляди начини.
Той лесно поема аромата и вкуса на храните, подправките и билките, които се добавят към него. Това прави оризът много лесен за промяна и то що се отнася за вкус, цвят, външен вид и аромат.
Оказва се, че оризът е един от най-податливите продукти към експериментиране с подправките добавяни към него. Колкото и експеримента да направите, то няма как да се разочаровате.
За испански привкус, добавете към вашия ориз доматен сос, чили на прах, лук, чесън и кимион.
За италиански вкус добавете песто и босилек. А понякога просто прибавете малко масло и соев сос към белия ориз и ще постигнете наистина страхотен вкус.
Други подходящи подправки са: масло от сусам, зехтин, естрагон, мащерка, риган, магданоз, розмарин, черен и червен пипер, чубрица и пармезан.
При Персийските ястия, шафранът е избор номер едно, в комбинация с риган, розмарин и копър.
Сега една вегетарианска рецепта, която ако изпробвате ще се влюбите в нея. В тиган, запържете 1 глава лук, 2 скилидки чесън и малко целина. След това добавете една чаена чаша ориз и разбъркайте добре.
Махнете от котлона и добавете следните подправки: щипка кимион, щипка лют червен пипер, 1 чаена лъжица сол, щипка черен пипер и 2 чаши и половина вода. Поставете на котлона и бъркайте докато оризът поеме водата.
Това което прави този ориз още по-вкусен е добавянето на две неща, стафиди и някакъв вид ядки, като бадеми или орехи. Тях добавете към края на готвенето и след като отстраните ястието от котлона нарежете магданоз и малко кориандър.
Този ориз може да бъде прекрасна гарнитура към всякакъв вид месо или риба, а за тези които го обичат постен, той е едно чудесно ястие.
Оризът намира огромно приложение в родната кухня, затова съветваме да прочетете за различните видове ориз или с ориз да си приготвите:
- пиле с ориз;
- или пък пържен ориз по китайски.
Каквото и да изберете, резултатът ще е винаги вкусен!
Прочети също защо понякога оризът се слепва, какви са най-честите грешки при готвене на ориз и научи тези хитринки при приготвянето на вкусен ориз.
Коментари