Месата от органи или как ние си ги знаем – карантията, са пълни с хранителни вещества. Със забележителните изключения на шкембето, червата и мозъка, повечето месни продукти са добри източници на множество витамини и минерали, включително много от витамините от група B, желязо и цинк.
Консумацията на карантия носи и много ползи за здравето като:
- Превенция на Алцхамер: Тиаминът, известен още като витамин B1, присъства в черния дроб. Проучванията показват, че тиаминът може да помогне за предотвратяване на рискови фактори за болестта на Алцхаймер;
- Повишена енергия: Органите на животните, особено черния дроб и бъбреците, съдържат желязо. Яденето на месо от органи ще увеличи количеството на желязото в кръвта ви;
- Намален риск от рак: Рибофлавинът, известен също като витамин B2, е важен член на семейството на B-витамините, който, изглежда, защитава тялото срещу някои видове рак;
- Намален риск от сърдечни заболявания: Всички органи (с изключение на червата) съдържат големи количества витамин В12. В комбинация с фолат (също присъстващ в месото от органи), витамин B12 помага за умерени нива на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на хомоцистеин са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания;
- По-силна имунна система: Много видове месо са с високо съдържание на цинк, включително черния дроб, бъбреците и сърцето. Цинкът е от съществено значение за правилното функциониране на имунната ви система.
След като ви показахме колко полезна е карантията, време е да разширите ума си и небцето си и да сготвите нещо вкусно с месо от органи или черен дроб, сърце, език, волски опашки, воденички, шкембе и други. Има всякакви страхотни рецепти, които можете да приготвите с различни меса. Направете черен дроб и лук, което е истинска класика, или любимата на всеки живеещ на Балканите шкембе чорба.
Разбира се, за да се справите с тези задачи, трябва добре да овкусите месото. С правилните подправки и подготовка карантиите могат да имат невероятен вкус както за авантюристите, така и за резервираните гастрономи.
Без значение как приготвяте вашето разнообразие от меса, има шепа подправки и добавки, които можете да използвате, за да получите най-добрия вкус.
Ето топ 10 на подправки и добавки за карантия:
Основни подправки за карантия
1. Сол
Въпреки че солта технически е минерал, а не подправка, винаги трябва да подправяте карантията със сол. Всъщност всяко парче месо се нуждае от сол. Това е така, защото солта подобрява вкуса. Така че солта винаги е добра основа за начало;
2. Чесън на прах
Вярно е, че чесънът върви с почти всичко и различни меса не са изключение. Не забравяйте и за свежите неща. Чесънът във всички форми ще подобри вкуса на карантията по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни. Лютият зеленчук е природен антибиотик и подходяща добавка за карантия (особено за шкембе);
3. Черен пипер
Черният пипер има пикантен вкус, обичан от мнозина. Той добавя нотка свежест и темперамент на месото и е задължителен за почти всяка месна гозба от балканската кухня;
4. Кимион
Кимионът добавя силен, землист, леко пикантен вкус. Това е ключова съставка за много супи, яхнии, тамалес и тако и често се среща в мексиканската, близкоизточната и индийската кухня. Страхотно е да се използва като разтривка или в марината за различни видове месо. В балканската кухня кимионът най-често се добавя към кайма, но подхожда и на карантията;
5. Червен пипер
Червеният пипер придава топли и леко сладникави кулинарни нотки към месото. Използвайте и пушената му вариация за по-интензивен аромат и вкус, който ще направи ястието ви незбравим спомен за небцето;
6. Лук – сушен или пресен
Въпреки че на практика е зеленчук, лукът е почти задължителна съставка при приготвянето на карантия. Неговият вкус и този на месото се допълват, като това е и причината лукът да присъства в почти всяка рецепта за приготвянето на карантия.
Екзотични подправки за карантия
7. Чили на прах
Чилито на прах традиционно се прави от анчо и смес от латиноамерикански подправки. Това ще придаде на вашите вдъхновени от латино кухнята месни ястия пикантен вкус;
8. Куркума
Куркумата добавя цвят и земен вкус. Освен това, проучванията показват, че е заредена с ползи за здравето. Добавете я към любимите си различни месни супи и яхнии за допълнителен слой дълбочина;
9. Кафе
Може да се изненадате да видите кафето в списъка, но фино смлените зърна за еспресо добавят уникално богатство към червеното месо – особено говеждото. Същото важи и за любимите ви видове месо от органи;
10. Подправка Адобо
Адобо идва от испанската дума „adobar“, което означава „да мариноваш“. Така че не е чудно, че подправката адобо добавя чудесен вкус към любимите ви видове месо. Тази латиноамериканска подправка обикновено се състои от чесън на прах, лук на прах, риган, сол и черен пипер – но различните марки могат да имат различни добавки. Тази подправка е страхотен начин да обогатите и да добавите лютивина във вашето ястие.
Вижте още какво има в пилешките дробчета и защо да киснем черния дроб преди готвене.
Коментари