Витамин B12 има важна роля в метаболизма на организма, защото участва в разграждането на храната и превръщането й в енергия.
Освен това подпомага производството на червените кръвни телца, които пренасят кислорода до клетките. Този витамин участва и в изграждането на ДНК. Витамин B12 поддържа здрава нервната система, подпомага паметта, концентрацията и равновесието.
Въпреки че витамин B12 е необходим на тялото в малки количества, липсата му е опасна за организма. Ако не приемаме достатъчно от него, това може да доведе до анемия. Признаци за това заболяване са изтощението на организма, липсата на апетит, депресията, кървенето на венците, изтръпването на крайниците, загубата на равновесие, трудностите с концентрацията.
За да избегнем тези проблеми, можем да си набавим този толкова важен витамин с помощта на балансирано и здравословно хранене, като наблегнем на продуктите, в които съдържанието му е високо.
Храните, които са богати на витамин B12, са мидите и стридите, сьомгата, различните меса – агнешко, пуешко, заешко, телешко и пилешко.
Дробчетата, яйцата и млечните продукти, сред които са сирене, кисело мляко, извара, също имат високо съдържание на този витамин. B12 се съдържа в рибата, бирената мая, пчелния прашец и малините. Има го и във водораслите спирулина, хлорела, фитопланктон. В малки количества витаминът се съдържа в ечемика, тофуто, соевата паста, магданоза, гъбите шийтаке, хляба с квас.
Витамин B12 е важен както за мъжете, така и за жените. Дамите не трябва да се лишават от месни и млечни продукти в ежедневното си хранене. Много специалисти смятат, че за хората, които не ядат месо, липсата на B12 може да се превърне в сериозен проблем.
На вегетарианците се препоръчва да не се отказват от млечните продукти. А за веганите, които консумират само храни с растителен произход, се препоръчва да приемат витамин B12 под формата на хранителна добавка.
Въпреки това много от веганите и вегетарианците твърдят, че храненето с диви и домашно произведени сурови храни е достатъчно условие за набавянето на нужното количество B12.
Аргументите им са, че този витамин не се съдържа в естествена форма в храната, а представлява бактерия, произведена от микроорганизми. Следователно доброто състояние на храносмилателната система и по-специално на червата е решаващо за наличието на B12.
Коментари