Пилешките дробчета се счита за ценен източник на витамини и минерали. Те са изключително богати на протеини, желязо, витамини от група В и добър холестерол.
Най-често се препоръчва активно включване в диетата в случай на анемия, както и по време на грипни епидемии.
Пилешкият черен дроб е особено полезен за бременни жени. Също така се препоръчва да се консумира активно след раждането и по време на кърмене.
През тези периоди тялото на жената работи с двойно натоварване и се нуждае от витаминна подкрепа. Две порции на седмица са достатъчни, за да се задоволи тялото с желязо и други микроелементи.
100 г пилешки дробчета съдържат:
Витамини:
Витамин А, 1330% (от средната дневна стойност);
Витамин В1, 33%;
Витамин В2, 116%;
Витамин В4, 39%;
Витамин В6, 45%;
Витамин В9, 60%;
Витамин В12, 550%;
Витамин С 27,5%;
Витамин В3, 67%
Минерали:
Калий, 11,6%
Магнезий, 6%
Натрий, 7%
Сяра, 20,4%
Фосфор, 33,5%
Желязо, 97,2%;
Кобалт, 150%;
Манган, 15,9%;
Мед, 38,6%;
Молибден, 82,9%;
Селен, 99,3%;
Хром, 18%;
Цинк, 55%.
Пилешкият черен дроб е много полезен и задоволителен продукт, достъпен за всеки, но за съжаление все още не е оценен напълно от всички.
Опитайте се да го ядете поне веднъж месечно и, повярвайте, това ще е достатъчно, за да осигурите на тялото си хранителни вещества, които не отстъпват по състав на специалните витаминни комплекси, продавани в аптеките.
Коментари