Лападът е много полезен и широко разпространен на пазара в България. През пролетта лесно може да се открие навсякъде.
В България има няколко вида лапад, който се предлага на пазара, като най-често срещаните са три - лионски, широколистен и обикновен.
Има безброй много варианти за приготвяне на лапад, рецептите са безброй, защото зеленчукът предлага много възможности за приготвяне, но има важна стъпка от процеса на готвене при него, която всъщност е самото варене.
Варене в кавички, защото лападът всъщност има нужда да бъде попарен във вряща вода, а не варен всъщност.
Тази стъпка изисква той да бъде почистен, измит добре и самостоятелно или в комбинация със спанак или коприва може да бъде попарен във вряща вода за не повече от 2 до 4 минути.
След което бульонът, получил се от така да се каже варенето, може да бъде използван също на по-късен етап от приготвяне на ястията ви.
След като се попари лападът съответно, отново следват няколко стъпки в зависимост от вида на рецептата, която приготвяме.
Ако лападът се вари продължително време, той губи ценни вещества, които всъщност след попарване се запазват.
Експериментирайте с рецепти, включващи този вид зеленчук, и не забравяйте да споделите резултата си от тях с екипа на gotvach.bg :)
Коментари