Тиквичките са чудесен продукт за готвене. Както знаем, можем да ги използваме в постен ориз със зеленчуци, класически мусаки, всякакви гювечи, зеленчукови сосове. За щастие, вече можем да ги намерим на пазара по всяко време на годината. Но ако ви се е случило да се сдобиете с повече от този зеленчук, можете спокойно да си замразите тиквички във фризера за зимата.
Тук основно са познати два варианта. Единият е за по-заети хора, които нямат много свободно време. Тогава за замразяване се избират здрави тиквички без наранявания. Измиват се добре, подсушават се с домакинска хартия, нарязват се на удобни кубчета и се разпределят в пликчета, като количеството е толкова, колкото ще се използва за едно готвене. Методът е бърз и елементарен, но има един недостатък - при него парченцата тиквички се слепват при замръзване и може да се получи една голяма буца лед.
За да избегнете този вариант, можете да използвате един малко по-сложен метод за замразяване на тиквички. Първо измитите тиквички се нарязват и се бланшират за около 50 секунди във вряща вода, след което се измиват с ледена вода. Оставят се да се изцедят в гевгир и после се разпределят на разстояние върху хартия за печене, разположена на пластмасов поднос във фризера. Остават така 24 часа. След това се отлепят от хартията и се поставят в плик заедно. Това двойно замразяване намалява шанса да се слепнат парченцата.
Замразените тиквички във фризера за зимата не са като пресните - факт е. Но все пак могат да ви улеснят много и да се използват в голям брой рецепти с тиквички.
Коментари