Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим лечо от тиквички и домати за зимата?

Как да приготвим лечо от тиквички и домати за зимата?

Традиционно ястието представлява гъста текстура от зеленчукова салата със смлени зеленчуци и подправки. В зависимост от краищата н

С наближаването на зимата е неизбежно приготвянето на зимнина от вкусни традиционни ястия. Приготвянето на зимнина автентичен белег на българските корени, които съхраняват вкуса на родното земеделие през зимния период.

Една от най-обичаните рецепти през зимата е тази за лечо. Традиционно ястието представлява гъста текстура от зеленчукова салата със смлени зеленчуци и подправки. В зависимост от краищата на България, рецептата има своите разновидности и тънкости при приготвяне.

Основната съставка към лечото обаче е пипер (чушки) в доматен сос. Освен класическите съставки домат и чушки, все по-популярна е комбинацията между тях и тиквичките.

Ето вкусна рецепта за приготвяне на лечо от тиква и домати:

Необходими съставки:

2 кг тиквички;

500 г червен пипер;

300 г лук;

1 кг домати;

1 глава чесън;

100 мл зехтин;

10 г сол;

Смлян червен пипер;

Дафинов лист;

Карамфил;

Шушулка чили.

Лечо

За да приготвите рецептата, е важно да се снабдите с достатъчен брой буркани с подходящ капацитет. Препоръчително е да изберете буркани с капацитет от 500 до 800 г за зеленчуковата салата. Един буркан е напълно подходящ за домакинство от трима души. С посочените храни и количество може да се получи лечо от 2 литра, достатъчно за 4 буркана със съвместимост от 500 г.

Начин на приготвяне:

Първо е важно да почистите добре тиквичките, като отстраните тънкия слой от кората с помощта на белачка за зеленчуци. Следващата стъпка е да вземете лъжица и с нея да изгребете средата на зеленчука, заедно със семките.

След това започвате с основата на лечотозеленчуковото пюре.

Първо обелвате лука и след това го нарязвате на едро.

Следващата стъпка е да почистите червения пипер от семената, след което да нарежете пулпата на кубчета. След това се заемате с чистенето на чесъна, като премахвате люспите.

Приготвянето на доматите се състои в поставянето им във вряща вода, след което се охлаждат и се премахват люспите. След това лютата чушка се почиства от семките и ципата. Всички зеленчуци се смесват в блендер до получаването на хомогенно гладко пюре.

Междувременно поставяте голяма тенджера на котлона и наливате 3-4 литра вода. Добавяте малко сол я и я оставяте да заври. След това измивате бурканите и ги стерилизирате на пара.

Лечо за зимата

Първо поставяте тиквичките в бурканите, като ги нарязвате на едри кубчета. Потапяте ги във вряща вода за около 2 минути, изваждате ги с решетъчна лъжица и ги нареждате в бурканите. Зеленчуковото пюре се смесва със солта и захарта, след което се прехвърля в тенджера с дълбоко дъно.

Към него се прибавят 1 ч. л. сладък червен пипер, 3 дафинови листа и 3 карамфила. Поставя се сместа на котлона, докато изкипи. След това се вари в продължение на 5 минути. Пюрето се изсипва, за да покрие тиквичките в буркана и да изпълни капацитета на буркана. Накрая сместа се затваря с горещи капачки и се поставя върху съд за варене.

След охлаждане, бурканите се съхраняват в хладни помещения.

Вижте и други идеи за зимнина, сред които:

- салата Ропотамо;

- паприкаш за зимата;

- зелен боб в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest