С наближаването на зимата е неизбежно приготвянето на зимнина от вкусни традиционни ястия. Приготвянето на зимнина автентичен белег на българските корени, които съхраняват вкуса на родното земеделие през зимния период.
Една от най-обичаните рецепти през зимата е тази за лечо. Традиционно ястието представлява гъста текстура от зеленчукова салата със смлени зеленчуци и подправки. В зависимост от краищата на България, рецептата има своите разновидности и тънкости при приготвяне.
Основната съставка към лечото обаче е пипер (чушки) в доматен сос. Освен класическите съставки домат и чушки, все по-популярна е комбинацията между тях и тиквичките.
Ето вкусна рецепта за приготвяне на лечо от тиква и домати:
Необходими съставки:
2 кг тиквички;
500 г червен пипер;
300 г лук;
1 кг домати;
1 глава чесън;
100 мл зехтин;
10 г сол;
Смлян червен пипер;
Дафинов лист;
Карамфил;
Шушулка чили.
За да приготвите рецептата, е важно да се снабдите с достатъчен брой буркани с подходящ капацитет. Препоръчително е да изберете буркани с капацитет от 500 до 800 г за зеленчуковата салата. Един буркан е напълно подходящ за домакинство от трима души. С посочените храни и количество може да се получи лечо от 2 литра, достатъчно за 4 буркана със съвместимост от 500 г.
Начин на приготвяне:
Първо е важно да почистите добре тиквичките, като отстраните тънкия слой от кората с помощта на белачка за зеленчуци. Следващата стъпка е да вземете лъжица и с нея да изгребете средата на зеленчука, заедно със семките.
След това започвате с основата на лечото – зеленчуковото пюре.
Първо обелвате лука и след това го нарязвате на едро.
Следващата стъпка е да почистите червения пипер от семената, след което да нарежете пулпата на кубчета. След това се заемате с чистенето на чесъна, като премахвате люспите.
Приготвянето на доматите се състои в поставянето им във вряща вода, след което се охлаждат и се премахват люспите. След това лютата чушка се почиства от семките и ципата. Всички зеленчуци се смесват в блендер до получаването на хомогенно гладко пюре.
Междувременно поставяте голяма тенджера на котлона и наливате 3-4 литра вода. Добавяте малко сол я и я оставяте да заври. След това измивате бурканите и ги стерилизирате на пара.
Първо поставяте тиквичките в бурканите, като ги нарязвате на едри кубчета. Потапяте ги във вряща вода за около 2 минути, изваждате ги с решетъчна лъжица и ги нареждате в бурканите. Зеленчуковото пюре се смесва със солта и захарта, след което се прехвърля в тенджера с дълбоко дъно.
Към него се прибавят 1 ч. л. сладък червен пипер, 3 дафинови листа и 3 карамфила. Поставя се сместа на котлона, докато изкипи. След това се вари в продължение на 5 минути. Пюрето се изсипва, за да покрие тиквичките в буркана и да изпълни капацитета на буркана. Накрая сместа се затваря с горещи капачки и се поставя върху съд за варене.
След охлаждане, бурканите се съхраняват в хладни помещения.
Вижте и други идеи за зимнина, сред които:
Коментари