Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвим със зелени домати

Какво да приготвим със зелени домати

Какво да приготвим със зелени домати

Има два вида зелени домати. Едните са отделен сорт, които запазват зеления си цвят дори след като узреят. Този тип често има вертикални ивици или други варианти на оцветяване и доматите са меки при натискане. Вкусът им е на типичен червен домат.

По-често обаче зелените домати просто не са узрели. Понякога се берат, преди да почервенеят. Обикновено това са домати, които са пропуснали шанса да узреят, преди времето да започне да става по-студено – в края на лятото и началото на есента.

Неузрелият домат е бледозелен навсякъде, има хрупкава текстура и тръпчив вкус. Не се ядосвайте, ако доматите ви не са успели да узреят, преди застудяването на времето. Има какво да направите и със зелените домати, като ще видите и в редовете по-долу. Но преди това да отговорим на следния въпрос:

Безопасно ли е да се ядат зелени домати

Независимо дали готвите със зелени домати, или ги ядете сурови, те са безопасни за консумация. Просто, първо тествайте, ако сте особено чувствителни към кисели храни, тъй като зелените домати могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт при малък брой хора.

След като уточнихме несъществения риск от консумацията на зелени домати, ето и няколко идеи какво да правите с тях

Чътни от зелени домати

Нарежете на ситно 1 кг зелени домати и 200 г стар лук. Сложете всичко в голяма купа с 1 супена лъжица сол и оставете за една нощ. На следващия ден нарежете 200 г стафиди, след което почистете сърцевината и нарежете 200 г ябълки за готвене.

Изсипете 200 г захар и 500 мл оцет в голям тиган, разбъркайте, за да се разтвори захарта, и оставете да заври. Добавете стафидите и ябълките, след което оставете да къкри за 10 минути. Прецедете доматите и лука в гевгир (не ги изплаквайте), след това ги добавете в тигана и върнете на котлона. Оставете да къкри и разбърквайте от време на време за около 1 час, докато сместа стане гъста и подобна на каша. Прехвърлете в стерилизирани, затоплени буркани и покрийте с капачки.

Пържени зелени домати

Панирани зелени домати

Нарежете 4 големи или 6 средни зелени домата напречно на филийки с дебелина 1 см, след което подправете със сол и черен пипер.

Смесете 130 г полента или галета в купа с ½ ч. л. пушен червен пипер.

Разбийте леко 2 яйца в отделна купа.

Загрейте 120 мл растително масло в тиган на среден огън. Потопете резенчетата домат в яйчената смес, след което ги оваляйте в галета. Запържете резените за около 3 минути от всяка страна или докато станат златисто кафяви.

Отцедете върху чиния пържените зелени домати, постлана с хартиена кърпа.

Мариновани зелени домати

Претеглете 1 л затварящ се буркан (или такъв с капак) и отбележете числото на везната. Нарежете на кубчета 375 г зелени домати, след което ги сложете в буркана.

Съберете 10 г нарязани скилидки чесън, 30 г захар, 250 г бял винен оцет (или друг, ако предпочитате), 250 мл вода, 1 дафинов лист, ½ чаена лъжичка зърна черен пипер, ¼ чаена лъжичка зърна от жълт синап, ¼ чаена лъжичка семена от кориандър и 1 щипка лют червен пипер. Поставете тези съставки в голяма тенджера и ги изчакайте да заври. След като сместа изстине, залейте доматите в буркана.

Претеглете отново буркана и извадете първоначалното тегло на самия буркан. След това разделете числото на 100%, за да получите 1% от теглото на сместа. Добавете това количество сол в буркана.

Затворете и оставете на стайна температура за 1 седмица. Уверете се, че доматите остават потопени през цялото време на мариноване.

След отваряне да се съхранява в хладилник до 3 месеца.

Къри зелени домати

Разтопете 2 супени лъжици масло в тиган. Добавете 2 с. л. смлян лук и гответе, докато лукът стане прозрачен. Добавете 1 чаена лъжичка къри на прах и 400 г едро нарязани зелени домати. Гответе, докато се загрее напълно, след което добавете сол и черен пипер на вкус.

Пържени на еърфрайър зелени домати

Зелени домати в буркани

Нарежете 4 големи или 6 средни зелени домата напречно на филийки с дебелина 1 см. Разбийте 2 яйца. Налейте 85 мл животинско или растително мляко.

В друга малка купа добавете 120 г брашно с ½ чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер.

В трета малка купа изсипете или 80 г полента и 80 г галета или 160 г галета. След това добавете 1 супена лъжица комбинирана подправка, плюс 2 супени лъжици настърган пармезан.

Потопете резените зелени домати в купата за яйца, след това оваляйте двете страни в брашното и завършете със сместа от полента.

Поставете ги на един слой в кошницата на фритюрник с горещ въздух, след което напръскайте горните им части със зехтин. Гответе на 200°C във фритюрника за 5 или 6 минути, след това обърнете, напръскайте отново със зехтин и гответе още 5 минути.

Печени зелени домати

Загрейте фурната на 220°C. Поставете 800 г зелени домати, цели или едро нарязани чери домати в купа за смесване. Добавете 1 с. л. зехтин, ½ ч. л. чесън на прах, ¼ ч. л. сушена мащерка и ¼ ч. л. черен пипер. Разбъркайте добре, за да покриете доматите. Разстелете на един слой върху хартия за печене. Поставете на средната решетка на фурната и печете от 45 минути до 1 час. Доматите трябва да са изпуснали сок, но да са все още сочни.

Зелен домат чили

Сварете 1 кг боб по избор и го сложете настрани. Нарежете на кубчета 3 големи зелени домата, 2 люти чушки (с халапеньо става чудесно), 1 глава лук и 2 стръка целина.

Поставете всички зеленчуци в голям тиган, заедно с 1 супена лъжица зехтин и сока от 2 лайма. Запържете на среден огън, докато омекнат. Добавете 1 супена лъжица куркума, 1 супена лъжица лют червен пипер и 1 супена лъжица кимион и оставете да къкри още 2 минути. Смесете с боба и загрейте.

Салата от зелени домати

Зелени доматчета

За салата с бирмански привкус, в малка тенджера смесете 1 супена лъжица фъстъчено масло, 1 люта чушка и ¼ чаена лъжичка сушени люти чушки. Поставете на среден огън и затоплете за 1 минута, след това извадете и оставете да изстине.

Нарежете 450 г зелени домати на тънки резени, след което ги поставете в купа за смесване. Добавете 1 тънко нарязан шалот, 2 обелени и счукани скилидки чесън и 30 г ситно нарязани фъстъци. Отгоре изцедете половин лайм и разбъркайте добре.

Добавете още сок от лайм и посолете на вкус. Едро накълцайте шепа пресен кориандър и гарнирайте за сервиране.

Зелено доматено пюре

Направете салса верде от вашите зелени домати. Нарежете на четвъртини 900 г зелени домати и 4 люти чушки. Обелете и нарежете на едро 1 глава лук и 3 скилидки чесън.

Добавете съставките в тенджера, заедно с 1 чаена лъжичка сол, ¼ чаена лъжичка смлян кимион, 1 супена лъжица зехтин и 3 супени лъжици вода. Оставете да заври, след това покрийте, гответе на средно слаб огън за 10 минути и разбърквайте от време на време. Разбъркайте ½ чаена лъжичка прясна лимонова кора, 1 супена лъжица пресен лимонов сок, 1 чаена лъжичка захар и малка шепа нарязани листа от кориандър. Оставете да къкри още 5 минути. Опитайте сместа и коригирайте вкусовете, ако е необходимо.

Пасирайте готовата смес, докато салсата стане с консистенцията, която предпочитате – независимо дали е на буци или гладка.

Замразени зелени домати

Какво можете да направите със зелени домати, когато имате твърде много? Намалете напрежението и ги замразете, за да ги използвате по-късно.

Въпреки че можете да поставите доматите във фризера, трябва да сте наясно, че текстурата им ще се промени, след като ги размразите. Това не е проблем, ако изберете рецепта със зелени домати, при която ги изпържвате или печете във фурната. Просто забравете за плановете си да ги добавите сурови в салата – те ще бъдат твърде кашави.

За да замразите зелени домати, първо ги нарежете на филийки с дебелина ½ см. След това ги разделете на порции с восъчна хартия и ги поставете в херметически затворен контейнер с минимален излишен въздух вътре. Съхранявайте ги във фризера до 12 месеца.

Вижте още кои са най-сладките сортове домати, както и вижте как става правилното бланширане на домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest