С ябълки можем да си приготвим много вкусни десерти, но този плод често се използва и като гарнитура към свинско месо или като добавка в салата – в комбинация със синьо сирене, например. Подготвили сме ви три рецепти на десерти с ябълки.
Първата е съвсем лесна и е подходяща за лятото – плодова салата с ябълки. Много лек десерт и в същото време сладък, а за приготвянето му, като изключим престоя в хладилника е нужно много малко време. Ето и какво ви е необходимо:
Плодова салата с ябълки и мляко
Необходими продукти: 2 ябълки, 3 с.л сладко от вишни, цедено мляко, 4 целувки, мандарина, стафиди
Начин на приготвяне: Нарежете мандарината и ябълките на малки парчета и започвате в подходящи високи чаши да редите – плодове, мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт трябва да бъде от мляко. Отгоре слагаме малко от сладкото от вишни и оставяме в хладилник да се изстуди.
Следващото ни предложение е сладкиш, който става много вкусен, но имайте предвид, че приготвянето му ще ви отнеме малко повече време. Ето я и рецептата:
Сладкиш с ябълки и стафиди
Необходими продукти за тестото: 60 г масло, 2 с.л прясно мляко, 1 яйце, 2 с.л захар, 220 г брашно, 1 пак. бакпулвер, ванилия
Необходими продукти за пълнежа: 3–4 ябълки, 3 с.л стафиди, 2 с.л захар, канела на вкус, 1 с.л галета, ром
Начин на приготвяне: От продуктите по-горе замесвате хубаво тесто. Разпределяте го в тавичка, която предварително сте намазали с мазнина – най-добре би било, ако имате тортена форма. Печете в предварително загрята фурна за десетина минути на 220 градуса.
След това изваждате тавата и слагате пълнежа, който сте приготвили предварително. Ябълките се настъргват на ренде и се изстискват леко, добавяте стафидите и останалите продукти без рома. Хубаво разбърквате и изсипвате в тестото. Печете на решетка около 20–30 минути на умерена фурна. След като е готов, се напръсква с рома.
Торта с ябълки
Необходими продукти: 1 кг ябълки, 1 пак. масло, 6 с.л. захар, 3 яйца, брашно, канела, 3 с.л. пудра захар, галета, ванилия, 1 пак. бакпулвер
Начин на приготвяне: Разделете жълтъците от белтъците. Жълтъците добавяйте един по един към маслото и пудрата захар и разбийте до получаването на смес. Добавете брашното, смесено с бакпулвера – трябва да стане гъсто като кексово тесто.
Сложете в подходяща тава или форма за торта – предварително намазана с мазнина и поръсена с брашно. Поръсете отгоре галета, след което добавете ябълките, които сте нарязали на парчета и сте овкусили с половината кристална захар и канелата. Изпечете тортата, а след това завършете като я намажете с разбитите на сняг белтъци и останалата захар – за аромат добавете ванилия.
Коментари