Камбите са типичен есенен зеленчук, който използваме за направата на най-разнообразни туршии. Е, вече настъпи сезонът на консервирането, така че запретвайте ръкави!
Каквито и туршии решите да приготвите с камби, то не забравяйте, че когато те са домашно отглеждани без вредни химични елементи, зеленчуците имат безупречен аромат и вкус и от тях стават най-хубавите туршийки.
Ето какво можете да приготвите с камби.
Царска туршия с камби без използване на консерванти, парене или стерилизиране
За 8 буркана от 2 л ще трябва да разполагате с 3, 5 кг камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 5-6 глави чесън, 2 малки или една голяма глава целина с дръжки, дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна, сол, оцет и захар.
Всички зеленчуци се измиват добре. Камбите се изчистват от семето и нарязват на четвъртинки, карфиола на розички, обелените моркови на кръгчета, целината на кубчета, а обеления чесън на филийки (може да се остави и цял).
Всички зеленчуци се подреждат в буркани, като между редовете добавяте филийките чесън, 2 с.л. захар, 2 с.л. сол, 3-4 дафинови листа, няколко зърна черен пипер и бахар и 300 мл оцет.
Готовите буркани се пълнят до ръба с вода, затварят се плътно, разклащаме и обръщаме. През следващите няколко дни бурканите продължават да се разклащат и след около 48 часа можете с удоволствие да се заемете с консумацията на бързата и лесна за приготвяне царска туршия с камби.
Мариновани камби
Първо проверете дали разполагате с 2 буркана от по 750 мл, защото следната рецепта е предвидена именно за такива. Почистете от семето и измийте около 1 кг камби, които след това сте нарязали на средно големи парчета (на 4-ри части или най-много на 8, ако са прекалено едри). В дълбок тиган сложете да кипне 125 мл оцет, 125 мл олио, 125 мл вода, 125 мл захар и щипка сол. Когато сместа заври, пуснете в нея камбите и ги оставете да се задушават и същевременно мариноват за около 10-15 мин. Добавете към тях и няколко скилидки чесън и черен пипер на зрънца. В никакъв случай не позволявайте камбите да се разкашкват и ги проверявайте от време на време с вилица.
Отделно измийте бурканите и капачките им и ги оставете във фурната, за да могат да се затоплят. Когато камбите и буркани са готови, пълните бурканите с маринованите камби и доливате от течността до ръба на бурканите. Работете с ръкавици, защото всичко трябва да е топло. Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу и изчакайте да изстинат. През следващите няколко дни можете леко да ги разклащате, а след това да ги приберете за съхранение на тъмно и проветриво място.
Идеи за пълнени камби
Тук няма да боравим с точни мерки, защото зависи от вас самите с какво количество пълнени камби за се запасите за зимата. Най-добре е да си приготвите толкова пълнени камби, колкото се събират в тавата на печката ви.
Изчистете камбите от семето, измийте ги и ги подсушете. Подредете ги в тавата на фурната и във всяка камба сложете по няколко резенчета морков, 1/2 ч.л сол, захар, оцет и олио на вкус. Фурната се загрява на 200 °C и камбите се пекат, докато леко омекнат и хванат коричка отгоре. Нареждат се в буркани още докато са горещи с отвора надолу, бурканите се затварят и се държат с капачката надолу до пълното им изстиване.
По подобен начин можете да приготвите и по-пикантни пълнени камби като освен морков добавите и по няколко скилидки чесън във всяка камба, а отгоре поръсите само с олио. Отново се запичат във фурната, леко се посоляват, подреждат се в буркани и отгоре се долива и малко оцет.
Има и много рецепти, в които освен морков, чесън и лук се добавя и накъсан на розички карфиол, черен пипер, бахар и др. Всичко е въпрос на личен вкус, както и на свободно време за организиране и подготвяне на зимнината с камби.
Коментари