Ако имате голямо количество сливи, не се чудете какво да ги правите, ами ги използвайте са създаването на истински кулинарни шедьоври. На първо място това е сливовият мармалад.
Трябват ви петстотин изчистени сливи, без костилките и обелени от ципата. Освен това – четиристотин грама захар, двеста милилитра вода, парченце джинджифил.
Налейте вода в тенджера и изсипете сливите – тя трябва леко да ги покрива. Варете ги, докато станат меки. Добавете захарта и джинджифила и варете още четиридесет минути.
Извадете джинджифила, разбийте сливите с блендер, поставете на котлона, докато кипнат и изключете. Получава се кехлибарен на цвят мармалад. За тъмен мармалад сварете сливите с ципата.
Можете да приготвите сос за печено месо и зеленчуци. За тази цел ви трябва един килограм сливи, петдесет милилитра вода, две супени лъжици нарязан копър, една счукана скилидка чесън, една супена лъжица смлени семена от кориандър, една супена лъжица червен пипер, една чаена лъжичка лют червен пипер, една супена лъжица сол, една чаена лъжичка сол.
Сливите трябва да кипнат с вода, докато не се смъкне ципата им и не омекнат. Претъркайте ги през гевгир и ги оставете да врят. Когато се появят мехурчета, добавете всички останали съставки и варете петдесет минути. Можете да разлеете соса в бурканчета и отгоре да го залеете с малко олио. Съхранявайте в хладилник.
Можете да направите ордьовър от мариновани сливи. За тази цел ще ви трябват два литра вода, една чаена чаша захар, три супени лъжици сол, сто милилитра оцет, една глава чесън, две глави лук, черен пипер на зърна, сливи.
Разрежете сливите на половинки и изчистете костилките. Нарежете лука на кръгчета. В чисти буркани сложете малко лук, малко черен пипер, две-три скилидки чесън.
Добавете нарязаните на половинки сливи. От водата, захарта и солта сварете марината и налейте в бурканите. След двадесет минути излейте маринатата обратно в тенджерата, кипнете я, долейте оцета и отново кипнете.
Разлейте в бурканите и ги покрийте с одеяло. След няколко дни охладените мариновани сливи са готови за консумация.
Коментари