Сливите са вкусен плод и неоценимо природно лекарство, справящо се с редица здравословни проблеми. Те са особено полезни за бъбреците, дейността на сърдечния мускул, както и за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Сливите са препоръчвана храна и за тези с лениви черва, тъй като имат свойството да усилват перисталтиката на червата.
Предлагаме ви две вкусни рецепти за приготвянето на мариновани сливи и мармалад от сливи.
Мариновани сливи
Подбират се пресни узрели, но не и презрели и омекнали сливи. Плодовете се измиват и почистват. Без да се разрязват или обезкостяват, сливите се нареждат плътно в буркани. Препоръчително е, за да се запази добрия им цялостен вид, преди поставянето им в буркана да се набодат с игла на няколко места.
Това ще запази кожицата от напукване при стерилизация. Приготвя се марината от 1.25 л вода, 300-500 грама захар, 250 мл оцет (6%-ов), 10 зърна карамфил, 2 грама канела.
Тя се приготвя на котлон, като първо разбира се слага водата и захарта. След завиране се прибавят оцетът и посочените подправки. С горещата смес (85 градуса) се заливат сливите в бурканите. След затваряне, съдовете се стерилизират за 15 минути. След което се охлаждат внимателно със студена вода.
Мармалад от сливи
След почистване, измиване и обезкостяване, сливите се нарязват в тенджера. Обикновено от 1.3 килограма сини сливи се получава 1 килограм каша. Добавя се малко вода, съдът се поставя на котлона и изчаква да заври.
След което сместа се пасира. Към нея се добавя 450-500 грама захар. Кашата се вари при постоянно бъркане. Изчаква се да се сгъсти до момента, в който по дървената бъркала не остане трайна следа. Готовият мармалад се изсипва в сухи буркани.
Коментари