Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при мариноването на кореноплодни зеленчуци

Съвети при мариноването на кореноплодни зеленчуци

Съвети при мариноването на кореноплодни зеленчуци

Макар да знаем колко са полезни за здравето ни, не всички обичаме да консумираме кореноплодните зеленчуци в сурово състояние. Тук ще ви покажем как можете да ги мариновате, така че да се усладят дори и на най-взискателните от вас.

Не става въпрос да ги консервирате - за това има отделни рецепти. Добре е единствено да мариновате кореноплодни, да ги оставите за няколко часа на хладно (най-добре поне 12) и после с удоволствие да си похапвате от тях.

Съвети за мариноване на кореноплодни зеленчуци

Мариновани моркови

Мариновани моркови

- Морковите, вероятно едни от най-използваните от нас кореноплодни зеленчуци, се мариноват най-добре в приготвена марината от зехтин, оцет, сол, захар и черен пипер. Добре е преди това леко да ги сварите във вода, оцет и сол, колкото да омекнат и после да ги мариновате;

Коктейлни моркови

- Можете да си приготвите и коктейлни моркови, които също е добре да бъдат накиснати предварително в марината, която се приготвя от соев сос, лимонов сок, сол и малко вода. Обелете морковите, нарежете ги на пръчици, облейте ги с маринатата и го оставете така около 1 час. Когато ги сервирате в чаша, досипете и малко от течността, за да могат те да продължават да се овкусяват;

Мариновано цвекло

- Цвеклото, което е един от най-тачените кореноплодни зеленчуци в Русия, може да бъде мариновано в смес от оцет, захар и сол. Примерни пропорции за 500 г цвекло са 100 мл оцет, 50 г захар и 50 г сол. За целта цвеклото се сварява, обелва се, нарязва се или на шайби, или на кубчета и се подрежда в буркани. Посочената марината се кипва заедно с малко вода и с нея се залива вече готовото цвекло. След около 5 часа то вече ще е попило ароматите, но е най-добре да го оставите на студено за 24 часа и едва тогава да го консумирате;

Мариновано цвекло

Маринована целина

- Друг кореноплоден зеленчук, който можем да намерим навсякъде у нас, е целината. За да разнообразим обаче малко българската трапеза, тук ще ви покажем как се маринова целина по гръцки. В тенджера изсипвате малко вода, зехтин, лимонов сок, бял пипер, мащерка и резене (пресни) и добавяте сол на вкус. Разбърквате всичко и слагате обелената и нарязана на кръгчета или по дължина целина. Кипвате и оставяте така на котлона за около 10 мин, за да могат подправките да поемат в целината. Когато всичко изстине, прибирате в хладилника и след около 24 часа можете да се насладите на така приготвената маринована целина по гръцки.

Вижте и други наши рецепти за мариновани зеленчуци, а именно:

- мариновани гъби;

- мариновани маслини;

- мариновани камби;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest