Пестилът представлява консерва, приготвена по начина, по който са го правили нашите баби и прабаби. На практика ястието е сгъстена и изсушена плодова каша, към която не се добавя захар или други подсладители.
Този начин на приготвяне запазва ценните свойства на продуктите, в същото време ни предпазва от натрупването на тлъстинки.
Сливите са изключително полезни за хората, страдащи от лениви черва. Те са полезни и за дейността на сърдечния мускул, тъй като помагат за отделянето на холестерина от организма.
Сливите са полезни за хората, страдащи от атеросклероза, заболявания на жлъчния мехур, хипертония или проблеми с бъбреците. Сливите са богати на въглехидрати, имат малко калории. Те са добър източник на витамин С.
Предлагаме ви стара рецепта за приготвянето на пестил от сливи, предложена от книга на Александър Странджев.
За целта трябва да се подберат напълно зрели, сладки сини сливи. След внимателно почистване и измиване, плодовете се почистват от костилките и прекарват през месомелачка. Получената каша се поставя в дълбока тенджера.
Сгъстяването на сместа трябва да протече на тих огън. След което кашата се изсипва в плоска тава (или няколко тави, в зависимост от количеството), като дебелината на пласта сливова каша трябва да е не повече от сантиметър.
Преди разстилането има в тавите се поставя с целофан или хартия, намазана с малко олио или зехтин. Плодовата маса може да се суши на слънце или на фурна, загрята до 80 градуса.
Когато на повърхността се образува коричка, сушенето трябва да приключи. След това пестилът се обръща и суши от другата страна до тогава, до когато не престане да лепне по пръстите.
Когато пестилът е изсушен добре, той може да се държи в целофанови пликчета на сухо място, където може да се съхранява години.
Коментари