Няма да сме особено изненадани, в случай че нямате никаква представа какво се крие зад думичката биск. Е, на ваше разположение сме винаги, когато можем и затова не само ще ви представим какво е биск, но ще ви покажем и как да си го приготвите.
Наред с лучената супа, супата Консоме, традиционната кремсупа от праз и картофи, Буябес и още много други, французите са измислили и супата Биск. За която трябва да им благодари целия свят.
Какво представлява супа Биск
Казано накратко - супата Биск е двуетапна супа, т.е. готвенето ѝ се състои от два отделни етапа. Другото, което е характерно за нея е че представлява супа от морски дарове, обогатена със специален бульон и пресни мерудийки.
Не е много ясно как е възникнала тази френска супа, но има две основни версии. Първата е, че се е зародила около Бискайския залив, богат на всякакви морски дарове и затова получава това име. Критиците на тази версия обаче изтъкват, че в първоначалния си вид Биск се е приготвяла не от морски дарове, а от дивеч, който не е особено характерен за залива.
По-вероятно е тя да се свързва точно с това, че се готви на два етапа, защото френската дума за Биск е Biscue, в която bis означава две, а que е готвене.
Тази супа, която днес познаваме като Биск и която е известна навсякъде по света, се появява около 18 век в готварските книги и се приготвя задължително с морски дарове- скариди, раци, омари и всякакви ракообразни.
Тънкостта при приготвяне на супата Биск
Тънкостта при приготвяне на супата Биск е нейният бульон, приготвен от черупките на ракообразните, зеленчуците и мерудиите, бяло вино, домати и вода, които се оставят да къкрят няколко часа, след което се прецеждат. Именно така се получава тази изискана кремообразна френска супа. Обикновено самите ракообразни се запържват и към тях се прибавя концентрирания бульон, сметана, алкохол ( по желание- коняк или мадейра) и характерните за Биска подправки.
Както обещахме, тук ще ви предложим и конкретна рецепта за супа Биск, приготвена от скариди.
За да я изпълните, трябва да се сдобиете с 10- 12 пресни скариди, глава кромид лук, 1 морков, 1 скилидка чесън, 100 мл качествено бяло сухо вино, доматен сок, течна сметана, черен пипер, кимион, куркума и сол на вкус.
Лукът, морковът и чесънът (ситно нарязани) се сотират в мазнина. Към тях се добавят черупките от скаридите, които се запържат до почервеняване, долива се виното, доматения сок, вода, подправките и всичко се оставя да къкри на тих огън за 2-3 часа.
Когато измине определеното за целта време, всички съставки се прецеждат, за да се махнат по-грубите остатъци от черупките, а след това се смилат. Неслучайно прочутата американска главна готвачка Джулия Чайлд напомня на своите последователи Не измивайте нищо, докато супата не бъде направена, защото ще използвате същите съдове многократно и не искате никакви прекрасни тонове на вкус да се загубят в канала.
Прецеденият бульон се слага отново да заври и към него се добавя течната сметана и обелените скариди.
Сигурно ви е направило впечатление, че не сме записали какво количество трябва да е течната сметана, защото това зависи от собствения ви вкус. Французите я консумират доста гъста, като обикновено сметаната съставлява около 50-60 % от обема на течността. Вие можете или да намалите количеството сметана, или да използвате такава, която е с по-ниско съдържание на мазнини.
Също така ще добавим, че към Биск доста подхождат и други подправки и корени като бял пипер, целина, резене и др.
Вижте още как да си направите френски лучен микс за супа и се вдъхновете от тези 10 френски коледни рецепти.
Коментари