Фондюто е традиционно и много вкусно швейцарско ястие, познато от далечната 725 г. преди новата ера. Първата информация за направата му разбира с остава мистерия и до ден днешен.
Това е идеално ястие за прекарване на следобедните уикенди с цялото семейството и е прекрасен начин да накарате малчуганите да хапнат полезни плодове, но и да ги поглезите с нещо вкусно.
За целта ще ви е необходим специален керамичен съд, но ако нямате, не се тревожете. Можете да използвате и друг с по-дебели стени, за да може да се задържа топлината по-дълго време.
![Шоколадово фондю](/files/lib/300x225/chocolate-fountain.webp)
За радост на всички любители на шоколада ще ви представим рецепта за шоколадово фондю, която ще ви разтопи с първата хапка. За целта ще са ви необходими следните продукти.
2 натурални шоколада (200 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. течна сметана (200 мл)
50 г краве масло
1 пандишпанова платка
2 банана
Стафиди и бадеми по желание
Начин на приготвяне на шоколадово фондю
С помощта на ренде настъргвате двата шоколада в една купичка. Ако нямате ренде под ръка, спокойно може да ги натрошите на дребни парченца.
В предварително подготвен какелон (специален съд за приготвяне на фондю) смесвате течната сметана заедно с маслото и захарта и оставяте да кипне. След като захарта се разтвори напълно, добавете предварително настъргания шоколад. Огънят се намалява и се оставя, докато шоколадът не се разтопи напълно, като сместа периодично се разбърква.
![Приготвяне на шоколадово фондю](/files/lib/600x350/chocolate-fondue.webp)
Шоколадовото фондю се сервира топло, като се консумира с парченца от пандишпановата платка. По желание може да се добавят различни плодове и ядки. Разбира се, ако желаете, може да обогатите вкуса с няколко прости трика и да постигнете различно усещане. По този начин ще изненадате приятно вашите близки или приятели.
Ако приготвяте шоколадово фондю за вечеря, може да добавите 1-2 лъжици Бейлис или друг любим ликьор. Спокойно може да се добавят семена на шушулка ванилия за обогатяване на вкуса. С една щипка еспресо или лъжичка мента можете да постигнете чудеса, а с настъргана кора от цитрусов плод - като грейпфрут или портокал, ще постигнете невероятно плодово усещане.
Коментари