Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите сосове за паста

Най-добрите сосове за паста

Сосове за паста

Има стотици вкусни рецепти за паста. В следващите редове ви представяме някои от най-добрите сосове, с които да гарнирате тестените изделия.

Сос Сицилиана

Необходими продукти: 3 домата, 100 грама пресен босилек, 20 грама листа от целина, 10 грама магданоз, 50 мл зехтин, черен пипер, сол на вкус и 3 скилидки чесън

Начин на приготвяне: След като обелите и изчистите доматите от семките, трябва да ги пасирате, за да приготвите Сос Сицилиана. Останалите продукти ги счуквате в хаванче. Смесвате доматения сос с останалите продукти, като бъркате непрекъснато. Прибавете зехтина. Запържете готовата смес за около 5 минути.

Сос Алио

Сос Алио е олио

Необходими продукти:2 с.л. зехтин, 1 с.л. едро нарязан чесън, 2 с.л. ситно нарязани пресни листа от босилек, 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка, 1 с.л. нарязани листа от пресен риган, черен пипер

Начин на приготвяне: За сос Алио е олио голям тиган загрейте зехтина. Запържете чесъна до златисто. Извадете чесъна и на негово място поставете листните подправки. Разбъркайте за не повече от 5 минути на слаб огън. Прибавете черен пипер и сол. Прибавете чесъна и готовите изцедени спагети. Разбъркайте не повече от 3 минути.

Зеленчуков сос

Необходими продукти: 1 глава червен лук, 1 средно голяма краставица, 2 домата, две глави чесън, 3 с.л. зехтин, пресен риган, сол и червен пипер.

Сос Карбонара

Начин на приготвяне: За вкусния зеленчуков сос белете доматите и краставиците. Почистете ги от семките. Нарежете ги заедно с лука. Посолете ги и ги оставете за два часа в хладилника. След това изцедете появилия се сок. Прибавете към зеленчуците счукания чесън, ригана, червения пипер и зехтина. Поднася се като гарнитура към студени къси макарони.

Сос Карбонара

Необходими продукти: 4 жълтъци, 350 грама шунка (може и бекон), 1 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, 250 мл течна сметана, 1 кафена чаша настърган пармезан, черен пипер и сол.

Начин на приготвяне: За сос Карбонара запържете в малка тенджера чесъна за около 1 минута. Прибавете към него ситно нарязания колбас. Пържете още 4 минути. Прибавете и разбитите със сметаната жълтъци. Сосът трябва да се сгъсти на слаб огън, за да не се пресече. Накрая добавяте пармезана и подправките, като веднага заливате сварената паста и поднасяте на масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest