Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са майчинските сосове или гранд сосовете?

Кои са майчинските сосове или гранд сосовете?

Гранд сос с риба
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Какво е сос

Сос буквално означава подсолен или соленоват. Думата има латински произход, макар да се твърди, че още в древна Гърция използвали сосове при приготвяне на риба, и е навлязла най-напред във френската кухня, а чрез нея в цял свят.

Сосът е заливката на ястието, твърдели до ХIХ век, а съвременните опити за дефиниция дали по-точно название - течна подправка.

Всъщност трябва да се уточни, че сосът е сложна и комплексна подправка, състояща се от няколко компонента, едновременно носител на вкуса, аромата и облагородяващ консистенцията на ястието.

История и развитие на соса

Сосът помага да се разнообрази асортиментът от блюда, съставени от едно и също основа. Употребата на сос наистина превръща едни и същи продукти в различни ястия.

Първоначално автори на нови сосове са основно представители на френската аристокрация. Всички знаменити днес сосове са създадени през XVII- XVIII и началото на XIX век, като зад всеки от тях стои легендарен разказ за блестящо хрумване на френски аристократ или ознаменуване на важно събитие.

Гранд сосовете в кулинарията

Основни сосове

Основните сосове от френската кухня са 5 и на английски се наричат mother sauces. Тези сосове са наречени майчини или гранд сосове, защото са основа на повечето други известни сосове. Това са:

- Бешамел

- Еспаньол

- Велуте

- Холандез

- Томате

История на гранд сосовете

В началото на ХХ век Мари-Антоан Карем нарича Алеманд, Бешамел, Валуте и Еспаньол четирите основни соса на френската кухня. По-късно Огюст Ескофие разширява сосовете на Карем и прави Алеманд дъщерен на Валуте.

Освен това добавя Томате и Холандез към този списък от базови сосове в кухнята на Франция.

Базовите сосове се делят на 2 основни групи - бели и кафяви сосове. Запръжката може да е бяла, кафява или светла. Това са свързващите елементи на всеки сос.

Как се правят гранд сосовете

Основен сос Бешамел

Всички основни сосове се правят по един и същи начин - разтопява се масло, към него се добавя брашно и сместа се готви като се бърка постоянно, до получаване на желания цвят.

За да бъде светъл - готвенето трябва да спре в момента на начална промяна на цвета на запръжката. Така се прави сос Бешамел и всички бели сосове. Трябва да се готви само докато се премахне неприятния вкус на сурово брашно.

За останалите - бърка се до добиване на желания цвят на брашното.

Малко по-различни са другите два соса, включени по-късно.

Сос Бешамел

Най-лесен за приготвяне от всички основни сосове, не изисква бульон. Прави се от прясно мляко, масло и брашно. Овкусява се с карамфил и индийско орехче. Основа е за най-популярните бели сосове.

Сос Велуте

За него е нужен прозрачен бульо, който се сгъстява с брашно и се оставя на тих огън за известно време. Най-използван е пилешкият бульон, но има и телешки и рибен. Основа е за други подобни сосове.

Сос Еспаньол

Това е кафяв сос, малко по-сложен. Кафяв бульос се сгъстява с баршно и се добавя доматено пюре и мирпоа - морков, целина и лук. Той е основа на други сосове.

Сос Холандез

Той е различен от другите гранд сосове. Това е остър маслен сос, в който се добавят разтопено масло и жълтъци. Това е сос емулсия, който отлично се съчетава с морска храна, зеленчуци и яйца. Основа е за други сосове.

Томате

Руло с доматен сос

Класически доматен сос, но с много по-богат и наситен вкус. Трябва да се приготви солено свинско месо, както и сотирани зеленчуци. Добавят се домати и бульон и се готви на фурна. Сгъстява се с брашно. Основа е за други сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен