Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сосове за барбекю

Сосове за барбекю

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пържоли на скара

Барбекюто не е просто приготвяне на печено месо или зеленчуци на скара, това е истински ритуал и точно затова хората по цял свят го обичат. Без подходящ сос барбекюто не е напълно завършено.

Със сосовете можете както да хапвате месцето, топнато в купичката с ароматната смес, за да е по-сочно, така и да намазвате мръвките, докато ги печете. Това обаче трябва да става в самия край на печенето.

Можете и сами да измислите сос за барбекю, а можете да се възползвате от рецептите на едни от най-популярните сосове, подходящи за различни видове месо.

Сос за пържоли

Класическият доматен сос за барбекю

Прави се от 250 милилитра кетчуп или 4 супени лъжици доматено пюре, 200 грама смлени домати, половин глава нарязан лук, 2 супени лъжици кафява захар, 2 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици олио или зехтин, 3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Лукът се нарязва и се запържва до прозрачно в олиото или зехтина. Добавят се всички останали съставки, разбъркват се добре и се задушават двадесетина минути.

Класическият доматен сос за ребърца се приготвя от 2 чаени чаши кетчуп, четвърт чаша кафява захар, половин глава лук, нарязана на ситно, 2 супени лъжици олио или зехтин, 2 супени лъжици вода, 3 скилидки чесън, 1 супена лъжица ябълков оцет, 1 супена лъжица горчица, половин чаена лъжичка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Нарязаният на ситно лук се смесва с водата и се пасира до пюре, слага се в тенджерка и се нагрява на среден огън. Добавя се зехтинът, задушава се три минути и се добавят останалите съставки. Разбърква се и кипи петнадесет минути.

Класическият барбекю сос с горчица

Приготвя се от 1 чаена чаша горчица, половин чаша оцет, за предпочитане балсамов, четвърт чаша кафява захар, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 чаена лъжичка черен пипер. Смесете всички съставки и задушете на бавен огън в продължение на половин час. Този сос е много подходящ за свинско месо.

Глазура за ребърца

Глазурата за ребърца

Тази глазура се приготвя от 1 чаена чаша уиски, 1 чаша кетчуп, половин чаша кафява захар, четвърт чаша оцет, 1 супена лъжица лимонов сок, 2 чаени лъжички соев сос, 3 скилидки чесън, половин чаена лъжичка горчица, сол и черен пипер на вкус.

Всички съставки се смесват в тенджера, разбъркват се и се варят на бавен огън двадесет минути. След като изстине, се оставя в хладилник за три дни.

Освен изброените барбекю сосове, виж също как да си направиш:

- барбекю сос Мемфис;

- сладъл барбекю сос;

- и сос Грейви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest