Барбекюто е слабост на всички, когато стане дума за хубаво време и готвене на открито. Едно градинско парти или почивка в къща за гости става някак завършено, когато привечер мъжете започнат да разпалват барбекюто.
На барбекю може да приготвите толкова много вкусотии - от сочни пържоли на грил, през наденички и кюфтенца, та дори и мариновани картофи. За тях обаче финалът е най-добър, ако са съчетани с подходящите сосове.
Едни от най-популярните сосове за барбекю се приготвят на основата на доматения сос. В почти всички присъстват обичайните сол и черен пипер, както и чесън на прах. През летния сезон неизменни са и зелените подправки.
Любими на мнозина са и сладко-лютивите сосове за барбекю. Обичайни съставки в тях са медът, кафявата захар, сос Табаско или стритите люти червени чушки.
Класически сос за барбекю
Необходими продукти: 4 големи глави лук, накълцан, 3 с.л. олио, 700 г доматено пюре, 1 кг домати от консерва със сока, 2 1/2 ч.ч. оцет, 4 с.л. кафява захар, 4 с.л. обикновена захар, 2 с.л. сол, 2 с.л. прясно млян черен пипер, 2 с.л. лют червен пипер, 2 с.л. чили на прах, 1 ч.ч. портокалов сок, 8 с.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в голям тиган с дебело дъно с малко мазнина до златисто - за около 7 -10 минути. Добавят се и останалите продукти. След като заври, огънят се намаля и се оставя да къкри около 4 часа. Готовата смес се прави за пюре.
Готовият сос може да се съхранява в хладилник до 2 седмици след приготвянето.
Барбекю сос
Необходими продукти: 1/2 ч.л. сол, 4 г черен пипер млян, 4 скилидки стар чесън, 10 мл лимонов сок, 50 г стар кромид лук, 100 г захар, 400 мл кетчуп, 2 ч.л. сос Уорчестър, 100 г кафява захар, 100 мл ябълков оцет
Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се наситняват. Всички съставки се смесват в 200 мл вода. Към тях може да се добави 1 ч.л. смляно синапено семе. Сместа се вари около час и 15 минути на слаб огън, като се разбърква периодично. Полученото се разсипва в бурканчета. След като изстине, се прибира в хладилника.
Балсамов сос за барбекю
Необходими продукти: 1 ч.ч. балсамов оцет, 1 ч.ч. кетчуп, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 скилидка чесън, счукан, 1 с.л. горчица, 1 с.л. сос Уорчестър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват и се поставят на умерено силен котлон. Оставя се на котлона да къкри 15-20 минути, докато се редуцира наполовина.
Опитайте още:
- Традиционен сос за барбекю;
Коментари