На Коледа у нас по традиция правим баница с късмети и всеки се вълнува какво късметче ще си изтегли. Правим и сладка баница, най-често с тиква, и я наричаме тиквеник.
Французите също си имат своя баница с късмети. Тя е задължително сладка и се нарича франджипан. Този сладкиш при тях е много древна традиция. Датира от далечните средни векове, по-точно 1311 година. Там я правят на 6 януари. В католическото вероизповедание това е денят, в който влъхвите отишли на поклонение при новородения Божи син.
Традицията е в баницата да се сложи порцеланова фигурка. Тя е само една и късметлията бива провъзгласен за цар. Той носи предварително изработена корона. В още по-древни времена късметчето е било бобено зърно. То обаче е било истинска екзотика тогава.
Името на сладкиша идва от екзотичното растение франджипани. Това е плумерия, която ползвали за ароматизиране на сладкарските кремове. Днес ванилията е иззела нейните функции.
Франджипанът е все така популярен и до днес във Франция и се продава в специални торби, с които може да бъде затоплен в микровълновата фурна. С него върви хартиена коронка, която късметлията ще носи на главата си, ако печелившото парче е у него.
Франджипанът се реже на толкова парчета, колкото са събралите се хора, но винаги се оставя още едно, то е за Бога или за майка му. Дава се на първия бедняк, който почука на вратата на дома.
Интересен момент от празника е някое дете да се скрие под масата и да гледа как се режат и разпределят порциите, защото децата не умеят да лъжат и ще изкажат всеки опит за манипулации.
Как да си направим франджипан у дома? Ето един с круши.
Необходими продукти: 5-6 добре узрели круши; 170 грама масло; ¼ килограм захар; 6 яйца; ¼ килограм смлени бадеми; пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Маслото се разбива с миксер да стане пухкаво. Добавя се захарта и отново се разбива. Яйцата се чупят едно по едно и всяко се разбива заедно със сместа. Слагат се бадемите и се объркват с лъжица в останалите продукти.
Крушите - обелени и нарязани на кубчета, се слагат на дъното на тавичка за печене и франджипана се изсипва върху плодовете. Разстила се на равномерен пласт.
Печенето на франджипана става в загрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути. Накрая се поръсва с пудрата захар. Парчето може да се украси с бита сметана при поднасянето.
Коментари