Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е Рамен и как се прави?

Какво е Рамен и как се прави?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
16272k
Какво е Рамен и как се прави?
Снимка: Анелия Терзиева

Рамен е една от най-известни по цял свят японска супа с нудъли.

В Япония се готви почти навсякъде.

Супата Рамен е много засищаща и любопитното е, че има много различни вариации.

Всеки район в страната има свои разновидности и добавки, които отличават регионалната японска кухня. Вероятно колкото готвачи в Япония, толкова и варианти.

Въпреки че има хиляди варианти на супата, Раменът винаги се състои от от четири елемента: бульон, солен сос, твърди нудъли рамен и вкусни добавки като парчета месо, сварени яйца, морски дарове и т.н.

Според класификацията на бульоните съществуват четири категории Рамен:

1. Шио Рамен - пилешки бульон, овкусен сама със сол;

2. Шою Рамен - пилешки бульон с добавка на соев сос;

3. Мисо Рамен - пилешки, тешелки или свински бульон, с добавка на Мисо - кафяв сос от ферментирала соева паста;

4. Тонкоцу Рамен - гъст и мазен бульон, бавно варен от свински кости, мазнини и хрущяли.

Шою Раменът е най-популярният вид и произлиза от Токио, а мисо Раменът е по-рядко срещан.

Рамен супа
Снимка: Геновева

По време на готвене в почти всички бульони се добавят корени, зеленчуци и разнообразни подправки.

Сосът представлява силна и солена основа, която овкусява бульона.

Бульонът, както и сосът е тайна на готвача и може да съдържа разни съставки.

Нудлите са другият основен елемен на Рамен. Те могат да бъдат дебели и тънки, приви и вълнообразни. Всички те са направени от пшеница, вода, сол и кансуи.

Нудлите Рамен се готвят отделно във вряща вода, докато омекнат (около 5 минути), след това се отцеждат.

Добавките са последният задължителен елемент на супата Рамен.

Топингите могат да бъдат най-различни: сварени яйца, свинско месо, риба, нори кори, нарутомаки, камабоко, пресен лук, спанак, царевица и т.н.

Когато всички тези елементи са готови, нудлите се разпределят в малки купички, поливат се с бульона и соса. Най-накрая нареждат останалите съставки.

Раменът традиционно се яде с клечки, а за пиене на бульона се поднася супена така наричана „китайска лъжица“.

Супата Рамен е много популярна както сред самите японци, така и сред почитателите на японската кухня. На готвачите им се харесва, че по отношение на Рамена правила няма и постепенно супата завладява света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest