Пестилът представлява изсушена каша от варени плодове. Най-често се приготвя от сини сливи. При неговото приготвяне не се употребява захар - той е напълно естествен продукт. Пестил се е приготвял често в миналото, а готовият продукт се продавал много скъпо. Приготвени по този начин, плодовете запазват своите полезни свойства.
Неговата консумация е доста полезна за организма. В България мармаладът е известен още като габровски шоколад.
Приготвянето му изисква много време, но веднъж опитали го, няма да съжалявате.
Пестил се прави, като плодовете /сините сливи/ се варят във вода, докато им се отделят люспите. Също така, ако имат костилки и те трябва да се отделят. След това получената смес се прецежда през марля или цедка. След това се отделят костилките и люспите. Вътрешността на сините сливи, която сме отделили, се пасира. Трябва да се получи еднородна смес.
След това се сипва в дълбока тенджера и се слага на котлон. Целта е да се сгъсти допълнително. Това трябва да стане на слаб огън, като от време на време се разбърква.
Получената гъста плодова каша се разстила върху набрашнен плот или дървена дъска и се оставя да изсъхне. Изсушаването на плодовата каша се прави на слънце и в проветрива помещение.
Изсушаването му отнема няколко дена. Първо се изсушава от едната страна. Когато спре да лепне, се обръща и от другата страна.
Добре изсушеният пестил може да се съхранява на проветриво място дълго време.
Коментари