Рачелът най-просто казано е сладко от тиква. То е с типичен местен произход от Южна България. Известно е още под името петмез или маджун. Рачел са приготвяли още нашите баби, но в наши дни това вкусно сладко изкушение е малко позабравено.
За да си приготвим рачел в домашни условия, са ни необходими тиква, варов разтвор, захарен сироп, лимонена киселина, индрише.
Взема се добре узряла тиква, обелва се и се реже на малки парченца.
Парченцата тиква се натопяват във варов разтвор, който се прави, като се смесят пет литра вода и 150 грама гасена вар. Разтворът се разбърква и след това се оставя да престои, за да може да се утаи варта.
Бистрата част от разтвора се прецежда и в нея се накисват парчетата тиква
Варовият разтвор трябва да покрива тиквата и така тя трябва да престои поне два часа. По този начин тиквата се стяга и няма да се разкашка.
След това се приготвя захарен сироп от един литър вода и два килограма захар.
Тиквените парченца се измиват много добре и след това се поставят да се варят в захарния сироп. Сладкото се вари до сгъстяване на сиропа.
Малко преди да се дръпне от котлона, се прибавя малко лимонена киселина и няколко листенца ароматно индрише.
Още топло се разпределя в сухи и чисти бурканчета. Бурканчетата се затварят плътно и се обръщат с капачките надолу.
Разгледайте още следните рецепти за рачел.
Коментари