Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво е кичари и как се прави?

Какво е кичари и как се прави?

редакция:
Какво е кичари и как се прави?
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Ако спазвате принципите на Аюрведа, то няма как да не знаете какво представлява кичари, но в тези редове ще запознаем онези от вас, които все още не са чували това понятие.

Кичари, което можете да срещнете и като кичри или кхидчи, е ястието за аюрведичен детокс. Консумира се както в ежедневното хранене, така и по време на конкретни лечебни диети.

В наши дни вече много хора се доверят на гладуването, соколечението или суровоядството като сигурен метод за детокс, предпазване от заболявания или лечение на вече възникнали такива.

Истината обаче е че макар и в действителност ефективни, тези методи не са за всеки и в повечето случаи трябва да бъдат практикувани под лекарски надзор.

В Аюрведа централно място заема Панча Карма, представляваща древна индийска система за лечение. Превежда се като „петте свещени действия“ и според нея, за да се пречисти човешкото тяло, трябва да се премине през няколко етапа, като от особено значение е подготвителният, наречен Пурва Карма.

Тогава се осъществява външно и вътрешно омасляване чрез масла, определени спрямо конкретния индивид и се преминава към монодиета, за която е характерно приготвянето на ястието кичари.

Говорейки за монодиета, не си мислете, че кичари е вид „болнична храна“ или пък е ястие с толкова отвратителен вкус, че да ви накара да ви се „отяде“. Напротив, кичари е много ароматно вегетарианско ястие, известно и като ястието за аюрведичен детокс.

Обикновено кичари представлява смес от два вида зърнени култури, които задължително се приготвят с гхи (универсалното аюрведично пречистено масло), но поради огромния интерес към него все повече шеф готвачи добавят и свои съставки. Безсмесни, естествено.

Известно е че по време на детокс ни предстои същинско прочистване на организма, метаболизмът ни действа на бавни обороти. Именно затова кичари е особено подходящо ястие за този период, защото е много лесно храносмилаемо ястие.

Какво е кичари

Благодарение на кичари организма ни успява не само да изхвърли вредните за нас вещества, но същевременно способства и за усвояването на онези, които са важни за здравето ни.

Както казахме, има различни начини за приготвянето на кичари, но традиционно то се приготвя от ориз басмати и боб мунг дал, като последният може да бъде заменен със сушен грах, жълта леща или друго вариво. Може да се добавят и зеленчуци по ваш избор, стига да не са кореноплодни, но характерните за Индия подправки и маслото гхи са задължителни.

Ще намерите много вариации как да приготвите кичари, но тук ще ви запознаем с класическия начин за приготвянето на това древно индийско кулинарно бижу.

Подобно на нашенския боб, бобът мунг дал (около ½ ч.ч.) се накисва от предходната вечер, за да набъбне. В съд с дълбоко дъно разтопете маслото гхи и добавете към него по 1 ч.л. кимион, куркума, джинджифил, асетафида (аюрведична подправка, която се използва като заместител на чесъна и лука, които е добре да бъдат избягвани), 2 ч.л. коринадър и 5 дафинови листа.

Разбъркайте всичко, така че подправките да пуснат аромата и вкуса си и добавете боба и около 1 ч.ч. предварително измит и отцеден ориз басмати. Всичко се разбърква добре и се долива около 8 ч.ч. гореща вода.

Ястието се оставя да къкри на слаб огън за около 7-8 минути, без да се разбърква през това време. Когато всичко омекне, се посолява, а ако има необходимост, се долива и още вода.

За финал можете да поръсите току-що сготвеното кичари със свежи подправки като магданоз, кориандър, джоджен или копър.

Бъдете здрави и да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest