Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Аюрведични рецепти за отслабване от индийската кухня

Аюрведични рецепти за отслабване от индийската кухня

Аюрведa

Аюрведа е индийската философия за природен начин на живот и хранене. Индийците неслучайно живеят дълги години, а индийките неслучайно са толкова красиви.

От хинди думата Аюрведа се превежда наука за живота. Според науката за живота има 5 елемента - въздух, вода, земя, огън и пространство. Индийците се хранят според този принцип и вярват, че могат да се излекуват чрез начина си на хранене.

Едно от важните правила в тази диета е, че човек да се храни винаги когато е гладен, а не когато е време за едно от основните хранения. Друго важно нещо е, че при този вид диета, храната, която поглъщате, трябва да е 3/4 от размерите на вашият стомах, а това значи, че се яде, колкото да заситите глада си, а не да преядете. Тази диета препоръчва да се почива в рамките на 5-10 минути след всяко хранене, преди да продължите с обичайните си задължения.

Какво включва храненето според Аюрведа

Аюрведични рецепти за отслабване от индийската кухня

Плодовете и зеленчуците, които се консумират, трябва да са винаги пресни. Храни, които са преработени или претоплени, не се препоръчват. Това се дължи на факта, че когато храната е свежа, полезните вещества от нея ще се усвоят по-лесно и бързо от тялото ви и така то ще бъде с един добър баланс, а това ще доведе до неговото по-бързо излекуване.

Неща като рафинирана захар, много тежки и мазни ястия трябва напълно да се изключат от менюто, защото те правят храносмилането по-трудно и могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи. Според "науката на живота" само тогава, когато човешките дух и тяло са в хармония, можем да изпитаме истинското щастие от живота.

Ако сте гледали индийски сериали, навярно сте забелязали, че има индийци, които ядат -, и такива, които не ядат месо. Тези, които не ядат месо, са значително повече от месоядните. Вегетарианците в Индия не консумират дори риба. Причината повече от половината индийци да не ядат месо, е, че те са убедени в святостта на живота на всички живи създания. Пример за това са кравите, които, ако посетите Индия, ще видите свободно да ходят по улиците.

Какво включва режимът на вегетарианците в диетата на индийците?

Аюрведични рецепти за отслабване

Индийците, които не консумират месо, хапват поне 2-3 плода на ден, тоест преди храна, по време на храна и след храна. Хапват също и много пресни зеленчуци, поднесени с различни млечни сосове. Също така консумират изключително много супи и пият много течности. Също така много обичат да консумират и зърнени храни като леща, сусам, ориз, боб и др.

Индийската диета води след себе си много ползи за тялото - не само, че се отслабва, но и тялото се чувства по-леко и имаме по-свеж външен вид.

Важни съставки в рецептите по Аюрведа и неща, които трябва да знаете за готвената от индийците храна:

Индийците винаги използват гхи - пречистено масло за готвене, вместо олио. Те вярват, че това масло помага за пречистване на телесните тъкани, води до успокоение на ума ни, помага за активирането на черният дроб, жлъчката и панкреаса.

Един от важните компоненти, които присъстват много в готвенето според Аюрведа е масалум, което е вид лютив сос. Според науката за живота всичките 6 вкуса трябва да се имат предвид, когато се готви - сладко, кисело, солено, горчиво, люто, тръпчиво.

А ето и няколко вкусни Аюрведа рецепти, които можете да си приготвите у дома:

Леща Белуга със спанак

За 2 порции ще са ви нужни:

- спанак- 500 г;

- зелен масал- 1 ч.л.;

- топено масло- 1 с.л.;

- лук- една малка глава, нарязана на ситно;

- леща белуга - 50 гр

- 1/2 зелен и червен лют пипер, нарязани на шайби;

- 300 мл вода;

- 1 червена чушка, която може да се нареже или на кубчета или на ленти;

За да си направите зелен масал за лещата, ще ви трябват:

- 50 г кокосов прах;

- 1 шепа нарязани пресни билки;

- 1 ч.л. билки от прованс;

- 1 ч.л. пресен джинджифил;

- 1 пресен зелен лют пипер;

- 1 ч.л. листа от сминдух;

- 3 ч.л. лимонов сок;

- 1 ч.л. кафява захар;

- 1 ч.л. сол;

- 125 мл рапично масло;

Приготвяне:

За да си направите зелен масал, трябва да смесите всички съставки и да ги направите на пюре с помощта на пръчка или в блендера. Спанакът се измива и се оставя да ври 5 минути с много малко вода. Добавя се масалата и се пасира до получаване на гладко пюре. След това се загрява гхи и в него се задушава лукът за кратко. Добавя се лещата, както и лют червен пипер и добавете вода. Вари се на умерен котлон за около 25 минути или докато лещата се сготви. След това се слага спанакът и се оставя да заври отново. Добавя се сол на вкус. След това се поръсва с нарязан червен пипер.

Аюрведа пица

Следващата рецепта, която ще предложим е пица по Аюрведа:

За две порции ще ви трябват:

- 250 г царевично брашно;

- 1 ч.л. билки от Прованс;

- 100 мл хладка вода;

- 2 домата;

- 1 ч.л. червен масал;

- 1 с.л. зехтин;

- 10 бр зелени маслини, нарязани на половинки;

- 100 гр тофу, нарязано на ленти или кубчета;

- пресен босилек;

За червен масал ще ви трябват:

- 50 г прах от кокос или бадеми;

- 1 с.л. червен пипер на прах;

- 1 с.л. тандори масала;

- 1 ч.л. сминдух;

- 2 бр червени чушки- люти;

- 2 ч.л. кафява захар;

- 4 ч.л. лимонов сок;

- 1 ч.л. сол;

- 100 мл масло от рапица;

Приготвяне:

За да направите масалата, всички съставки се пасират. Фурната се загрява на 180 °C. Царевичното брашно се слага в купа, добавят се солта и билките, след това се добавя бавно 100 мл хладка вода и се разбърква добре. Ако тестото ви се струва твърдо, си добавете още вода. След това тестото се разточва на тънко и се слага в тава, застлана с хартия за печене. Доматите се нарязват на кубчета и се разбъркват заедно с масала, зехтина, вода и маслините. Добавя се сол и тази смес се слага върху тестото. Отгоре се разпределя тофуто. Пече се за около 10-тина минути. Накрая се гарнира с босилек.

Бургери с киноа и зеленчуци

Аюрведични рецепти за отслабване от индийската кухня

Друга рецепта по Аюрведа, която можете да си приготвите, са бургери със зеленчуци от киноа:

За две порции са нужни:

- киноа - 100 г;

- сезонни зеленчуци - 250 г;

- брашно от нахут - 1 с.л. Може да бъде заменено и с картофено брашно;

- жълт масал - 2 ч.л.;

- пресни билки - 2 ч.л., нарязани на ситно;

- сол;

За жълт масал, ще ви трябват:

- 50 г прах от кокос;

- 2 ч.л. куркума;

- 1 бр. пресен червен лют пипер;

- 2 ч.л. лимонов сок;

- 2 ч.л. кафява захар;

- 1/4 ч.л. смлян джинджифил;

- 1/4 ч.л. смляна канела;

- 1 ч.л. сол;

- 100 мл масло от рапица;

Приготвяне:

За да направите масалата, смесете всички съставки и пасирайте. Киноата се готви според описанието на опаковката. Зеленчуците се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се в малко вода, след което се отцеждат. Фурната се загрява на 200 °C. Киноата и зеленчуците се смесват с всички останали съставки и се овкусяват със сол. От сместа се правят бургери. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest