Древните техники в индийската кухня повлияват на кулинарията на много народи. Начини за приготвяне на храната, използвани в древните династии, са съчетани с процеси на готвене в цяла Индия. Древното изкуство на готвене включва подправки, които все още са мощен фактор в съвременната индийска храна.
Аюрведа
Аюрведа е изучаването на науката за живот. Тя започва през арийския период на древната индийска цивилизация и е дълбоко свързана с изкуството на готвене. Арийците нахлули от Европа и Мала Азия и развили идеите на Аюрведа, които са довели до появата на нови храни и кулинарни техники.
Вегетарианската храна
Едно от най-големите влияния върху индийските методи на готвене е въвеждането на вегетарианството. Според индийският Foods Co. има вегетариански ястия, въведени във втори век пр.н.е. когато император Ашока ги популяризира като алтернативен източник на храна. Например, домати, чили и картофи - идват от други страни и се добавят към променящите се кулинарни традиции. Махавира и Буда продължили традицията на вегетарианството. Практиката продължава и в съвременната култура. Повечето индийци са вегетарианци.
Традиции
1526-1858 г. е период, през който персийските владетели са дошли в Индия от днешния Узбекистан. В Индия се установили редица традиционни техники на готвене. Индийската „ярък“ кухня е известна със своите фини аромати, копринени сосове и редовната употреба на кисело мляко, сметана, плодове, ядки и масло. Характерно за тези ястия е гладката текстура. Индийските подправки позволяват да се приготвят много пикантни рецепти. За да стане по-мек вкусът, се добавят по-плътни сосове. Леките ароматни билки и подправки като канела, кардамон, индийско орехче и карамфил са често използвани.
Готвене на пара
Една от специфичните техники е "bhapa" или пара. Готвенето на пара или бланширането на храната означава, че витамините се съхраняват в зеленчуците и плодовете, което прави храната по-качествена от другите форми на готвене. Биряни е едно от най-уважаваните ястия в индийска кухня. Приготвя се по традиция с мариновано месо в кисело мляко, в добавка на ориз и запечатано в тесто. Ястието се приготвя на пара над горещи въглени. Необходимо е да се регулира температурата, за да се избегне прегаряне по време на готвене.
Религия, съседни цивилизации и мощни древни владетели - всички те играят важна роля в цялостното развитие на индийските техники за готвене и приготвяне на храни. В различните региони на Индия, все още съществуват много различни стилове на готвене.
Изборът на храна и стиловете на готвене, са характеризират в зависимост от географското местоположение, сезонното наличие на плодове и зеленчуци, местната култура, традиция и различията между регионите в близост до морето или вътрешността на страната.
Коментари