Гостоприемството и щедростта в Испания се показват с обилните трапези, приготвяни за приятелите дори и в най-бедните семейства. За испанската кухня не бива да се съди по простичките ястия, а по чудесния им вид.
Основни съставки
Прясната риба доминира, но пилешкото и дивечът (особено яребици и пъдпъдъци) също заемат полагащото им се място наред със свинското. Супата гаспачо е може би най-известната по света, но испанската слава принадлежи безспорно на "сопа де пескадо", приготвена от прясна риба, уловена рано сутринта. В Испания винаги можете да хапнете паеля, чудесна комбинация от добри продукти, приготвени на бавен огън.
Прекрасна традиция
Похапването на тапас (дребни закуски) е една от най-хубавите испански кулинарни традиции - сочни маслини, пикантна наденица чоризо с вкус на истинско месо, студени царевични питки, наречени тортили, със запомнящ се солен привкус.
Продукти
Шунки и наденици
Испания има своята чудесна шунка, сушена на вятър - хамон серано. Понеже е скъпа, тя се реже на тънки резени и се поднася върху хлебче като минисандвич. Испанците правят вкусни салами (салчичон), кървавица (морсиля) и няколко вида наденици, от които най-запомняща се е оранжевата наденица чоризо. Богата на чесън и червен пипер, тя е важна съставка на много класически ястия. Яде се самостоятелно, нарязана, студена или пържена.
В Испания се правят добри сирена - и пресни, и зрели. Най-популярното е манчего - кремообразно и твърдо. Манчего в зехтин стои 6 месеца накиснато в зехтина. Кабралес се намира в много разновидности; то е сирене със сини жилки, увито в листа от кестен.
Солена риба треска
Суха и твърда като дърво, тази риба (бакаляо) е в основата на много испански ястия. Търсете дебели бели парчета филе, избягвайте тънките с жълт оттенък. Преди готвене рибата трябва да кисне във вода поне половин ден и водата да се сменя често. След бланширане и обезкостяване е готова за готвене.
Шафран
Това е най-скъпата подправка на света, а най-хубавият шафран идва от Испания. Прави се от нежни листенца на минзухар, купува се в сушен или стрит вид; придава красив жълт цвят и аромат на различни ястия, например паеля.
Техники и съвети
Испанската кухня не се отличава със специфични кулинарни техники. Предпочитано е печенето на фурна, пърженето в много или малко олио, бавното задушаване, печенето на грил или на барбекю, бързото пържене върху нагрят метален лист наричан планча. Популярен начин за приготвяне на скариди е да се запекат на планча с много чесън или да се изпекат на барбекю.
Хранителни навици
Част от удоволствието да се пътува в Испания е постоянното наличие на много храна и напитки. Дори в най-далечните райони на селска Испания винаги можете да намерите заведения, където всеки момент някой е готов да ви приготви желаната студена напитка и подбор от тапас. Дори да няма витрина с изложени храни, винаги ще се намери нещо за хапване, ако сте гладни.
Ресторантите работят до късно, отварят между 13 и 16 часа, което е време за обяд, а после отново между 20 и 24 часа за вечеря. Но в промеждутъка няма да останете гладни. Местните барове и кафенета, предлагащи тапас, сандвичи и сладкиши, работят през целия ден.
Тапас
Яденето на тапас е такова удоволствие, че тапас-баровете бързо станаха много популярни. Тези закуски идват от Андалусия в Южна Испания, на сега се ядат из цялата страна.
Има различни тапас (малки порции от почти всякакви ястия, топли или студени), от купа с маслини или дребни бисквити, до големи порции омлет, което е почти основно ястие.
Всеки бар си има своите специалитети, но обикновено можете да намерите студени и пържени меса, задушени меса и риби, малки парчета панирана риба, салати, шишчета и морски продукти. Може да ги ядете като ордьовър за събуждане на апетита или като леко ястие.
Риба и морски продукти
Разположена между Атлантическия океан и Средиземно море, Испания се радва на забележителен избор от прясна риба (пескадо) и морски продукти (марискос). Мерлузата и рибата монах са най-често срещаните на пазара и в ресторантите. В изобилие са черните миди и мидите пектен, сепията и скаридите, а по-екзотичните испански ястия включват октопод (пулпо), млади змиорки (ангийяс) и аншоа, маринована в оцет (бокеронес). Прясната риба обикновено се приготвя бързо и лесно, пържена и поднесена с лимон. Тя е в основата на най-вкусните и запомнящи се испански ястия - сарсуела (гигантска порция задушено с риба и морски продукти), сепия в собствен сос (пълнена сепия в сос от собственото й "мастило"), богати супи от миди, сварени заедно с черупките....Изобщо това са едни от най-вкусните ястия с морски дарове.
Марципан и турон
Когато арабите завземат Испания, те засаждат бадемови градини в Андалусия и днешните най-популярни испански сладкиши, марципан и турон, са на бадемова основа. Испанският марципан е подобен на онзи, който се използва в Северна Европа за глазиране на коледни кейкове, но има по-деликатен вкус. Той се прави от бяла бадемово-захарна паста в различни форми, изпечена, потопена в захарен сироп и изсушена. Често се оцветява с естествени хранителни бои и се поднася в хартиени обвивки като шоколад. Турон е нуга от бадеми и мед, с най-различни вкусове. И двата сладкиша са популярни коледни изкушения.
Шери
Това е популярна и доста уважавана напитка в Испания. Шеритата се делят на следните категории: фино и мансанийя са светли и сухи, амонтийадо е средно сухо, с вкус на орех и доста подсилено. Олоросо е тъмно, меко и често бива подсладено. Фино и мансанийя се поднасят охладени, а олоросо - студено. Отворената бутилка шери се съхранява на студено. Фино и амонтийадо трябва да се консумират в рамките на 3 месеца.
Коментари