Испания привлича милиони туристи със своите исторически паметници, богата природа, невероятен климат и разбира се - своята кухня.
Кухнята на съвременна Испания не се различава много от старата, оригинална, проста и вкусна в селски стил испанска кухня. Пресни билки, козе сирене, фермерски хляб, маслини, рибни ястия, вино ат сайдер и Сангария – на всички тези напоени със слънце съставки можете да се насладите навсякъде, във всеки ресторант по морето.
Въпреки своята простота, испанската кухня е изключително разнообразна, тъй като е поела римски и мавритански традиции, френски и африкански елементи, традиционното плато на средиземноморската кухня и много елементи, донесени от Новия свят.
Всеки регион в Испания, има своя специална кулинарна традиция. Можем да подчертаем само общите точки, характерни за цяла Испания – изобилие от пресни зеленчуци, задушаване на месо и зеленчуци във вино, печене и скара с овче сирене, както и широкото използване на градински чай, маслини и настъргани орехи.
Ястия, които направиха Испания известна
Испанската кухня е безгранична: не можете да опитате всичко, дори и ако сте родени или живели в тази страна през целия си живот. Ако посещавате Испания за първи път, определено трябва да опитате основните класически ястия на страната – прочутата испанска тортиля, пикантна пушена наденица чирозо, Хамон, студена супа Гаспачо и разбира се оризова паеля. Като цяло паелята е най-известното испанско ястие, което наподобява пилаф. Испанците добавят морски дарове, пиле или други вкусни съставки към ориза.
Истинските гастрономи знаят, че в Испания има 8 неофициални гастрономически зони и техния почерк, емблематични ястия и напитки са навсякъде. Например, в северната част на Испания, в страната на баските, се приготвят вкусни рибни ястия, визитната им картичка е известното ястие от треска със смешното име Пил Пил.
В Каталуния се приготвя безупречното крехко месо: месна печена касуера, пушени колбаси от фует. Ако в родината на баските месото не е най-добрият избор в менюто на ресторанта, то в Андалусия дори обикновена пържола ще изглежда като истински деликатес и ще се стопи в устата ви.
На Канарските острови най-добрият обяд е заек със Салморехо, който върви добре с чаша червено испанско вино Риоха.
Свинското месо се готви на Балеарските острови, както никъде другаде в Испания, а те са известни и със своите сладкиши.
Дано стигнете и до уникалния град Саламанка, който е туристическо бижу със своите паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО със световното архитектурно наследство. Разположен в регион Кастилия, сред тукашните испански ястия са задушена телешка опашка в домати. Мадритската кухня е известна със своите Косидо - гъсти супи от грах с варено говеждо шкембе, както и кървави колбаси, поднесени с пипер сос.
Прекрасният град Сеговия, който се намира на няколко километра от Мадрид, е известен със своето печено прасенце, а провинция Сория е известна с печеното си агне.
Простотата и бързината на приготвяне е обща характеристика на рецептите от различни региони на страната и испанските кулинарни традиции.
Испанското сирене е пряк конкурент на френското, италианското и швейцарското. Сиренето заедно с популярни ястия и вино е друг отличителен белег на испанската кухня. Испанците са консерватори в производството на сирене и не приемат експерименти с вкусове и съставки. Общо има повече от сто испански сорта сирене, но солените Кабрали са най-популярни. Кабрали е малко като френския Рокфор. Кабрали се произвеждат само в една испанска провинция - Астурия. За да приготвите такова сирене имате нужда от смес от овче, краве и козе мляко.
Най-популярното овче сирене е Манчего. Това сирене е лесно разпознаваемо сред другите сирена. Повърхността му е маркирана със специален тъмносив шаблон от еспартова трева в зигзагообразен модел отстрани на главата на сиренето. В горната и долната част рисунката изглежда като колос.
Популярни са още и сиренето Мачо с червен пипер, пушен Идазабал от Страната на баските, сладко Кесило и заморано от Кастилия и Леон. Ако в други страни сиренето обикновено завършва хранене, то в Испания съвсем различен подход: сиренето е основната закуска, която ядете сами.
Испанска винена листа Винарството се появява в Испания през второто хилядолетие пр.н.е., но влиза в системата едва през осми век пр.н.е., когато гръцките колонисти идват в Испания. Виното е буквално основният елемент на испанската кухня. Испания заедно с Франция и Италия е сред трите най-големи производители на вино в света - страната има голямо разнообразие от отлични вина, а някои сортове са известни по целия свят.
Почти всеки знае Риоха, тъй като Риоха е най-известният регион за производство на изискани испански червени вина. И ако по-рано в света са били известни само два испански винени региона - Риоха и Херес, днес ярки и висококачествени вина се произвеждат във Валенсия, Навара и Каталуния.
И най-сетне - Тапас - бижуто на испанската трапеза. Знаете ли кое ястие се счита за най-бързо за приготвяне - ястието с една хапка, популярно из цял свят като Тапа. Никой испанец никога няма да се откаже от тапас, защото за тях това дори не е храна, а начин на живот. Тапас е името на студени или топли предястия, хапки, които се приготвят за секунди.
Историята на Тапас датира от много векове. През 13 век испанският крал приема закон, който задължава всички ханджии да сервират малки, но висококалорични закуски на посетителите на консуматорите на алкохолни напитки. Обикновено такава закуска се поднася с чаша вино или бира и служи като безплатна добавка към алкохола.
Сред перлите на традиционните испанските тапас са още: испански картофи на фурна с доматен сос, различни зеленчуци на скара, пържени гъби, картофени или оризови топки, пържени калмари или миди. Но най-популярният вид тапас се нарича торталя еспаньола, която се прави с яйца и картофи.
Това ястие напомня най-обикновен омлет, само че има малко по-градски имидж, който му позволява да се котира добре в ресторантчета и барове в Испания, а и не само. Испанската тортиля е идеална и за неочаквани гости и приятели. Тази удобна опция за закуска се приготвя бързо, както много испански ястия.
Коментари