Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарни традиции в ловешкия край

Кулинарни традиции в ловешкия край

Ловешки хляб

Ловешкият край, известен със своите планински гледки и с красивите криволичещи завои, които оформят реките Осъм и Вит, се слави и със своите кулинарни традиции, които до голяма степен са успели да се съхранят и днес.

Базирани не само на природните дадености на региона, но и на вярата на местните жители, те са пуснали дълбоки корени и трудно могат да бъдат забравени.

Ето какво е интересно да научите за кулинарните традиции в Ловешкия край:

- В Ловешкия край на голяма почит са млякото и млечните продукти. Надали има по-вкусно нещо от домашно приготвеното ловешко масло или кисело мляко. Независимо дали е краве, биволско или овче, млякото и домашното сирене неизменно присъстват на ловешката трапеза. От млякото освен това по традиция се приготвят също така крокмач и катък;

- През есента на почит било пилешкото месо, което и в миналото, и в наши дни се приготвяло на чорби или яхнии заедно с лук и картофи. Към тях може да се прибави също така и булгур;

- След като около Коледа се заколело прасето, почти всички домакинства са правели от месото, което остане след празничната трапеза, наденици, кървавици, сушеници и др. Месото се затваряло и в буркани и с него се приготвяли разнообразни вкусни яхнии, като по този начин коледното прасе стигало на домакинството чак до Гергьовден;

Боб

- И днес, както едно време, има семейства, в които хлябът не се закупува, а се приготвя домашно, предимно от пшенично брашно. В миналото, когато на домакинята не ѝ стигало брашното, тя добавяла към замесеното тесто и смачкани картофи;

- В Ловешкия край царевичното брашно се използва главно за приготвянето на качамак. Така е от незапомнени времена. Приготвя се при непрекъснато разбъркване, полива се с мазнина и се поднася заедно с извара, запържен праз-лук или сланина;

- В недалечното минало е било задължително, когато бъде сервирана масата, първи да хапне най-възрастният член на семейството и да се стане от софрата едва когато всички са се нахранили;

- Сред най-консумираните варива и зеленчуци в Ловешкия край продължават от незапомнени времена да са цвеклото, алабашът, ряпата, бакла, бамя, боб и леща. От тях са се приготвяли различни чорби и яхнии;

Гъби

- Силно разпространено в Ловешкия край е гъбарството. В момента, в който започнат да се показват гъбите, из ливадите винаги ще срещнете по някой гъбар. А надали има по-вкусна гъбена каша от тази, която се приготвя в Ловеч и околностите му. А какво по-вкусно с пресни гъби от една гъбена каша?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest